Protesterna runtom i Syrien blir våldsamma
Den här bilden som är från YouTube, demonstrerar syrianer på en okänd plats den 18 mars. Fyra demonstranter dödades och hundratals skadades av säkerhetspoliser i staden Daraa, rapporterar AFP. (AFPTV)


Minst tre demonstranter dödades i Syrien på fredagen när demonstrationer mot regeringen tog en våldsam vändning i flera städer runtom i landet. Tiotusentals människor anslöt sig till demonstrationerna efter middagsbönen i Damaskus, Daraa, Deir ez-zor, Hama, Homs, Baniyas och Hassakah, rapporterar källor inne i Syrien.

De flesta nyheterna om händelserna inne i Syrien når omvärlden via videor från mobiltelefoner som laddats upp på YouTybe och Facebook. Rapporter kommer också ut genom Syriska dissidentnätverk som opererar inne i och utanför landet.

Videoklipp visar massdemonstrationer i Damaskus, Daraaa och Homs. I Damaskus, blev Umayyad-moskén, känd som Stora moskén i Damaskus, till ett slagfält när säkerhetsstyrkor stängde in demonstranter i moskén, och slog dem med batonger för att hindra dem från att ansluta sig till de växande protesterna utanför.

Den syriska armén skickade enligt rapporter in lågt flygande helikoptrar som skulle övervaka Daraa från luften, och dirigera säkerhetsstyrkorna till de områden där kravallerna pågick. Händelser söder om staden föranledde landsättning av säkerhetsstyrkor med fallskärm.

Minst tre personer sköts enligt vittnesrapporter till döds av säkerhetsmän. En av de dödade är Akram Qteish Jawabrah, som redan av dissidenterna omnämns som den Syriska revolutionens förste officielle martyr. Vittnen rapporterade också att bränder rasar runtom i Daraa, och att arméenheter och tanks nu omringar staden i avsikt att genomdriva ett utegångsförbud. Mobilmaster är avstängda och internet har stängts ner i ett försök att begränsa kommunikationen.

Den kände syriske ledaren för demokratiförespråkarna, Washington-baserade Ammar Abdulhamid, säger att det är överraskande för alla i dissidentgruppen att gnistan först kom i Daraa.

-Ingen vet varför den startade där, säger Abdulhamid.

Ur ekonomisk synvinkel, sade han, är det mycket dåliga tider i staden och människor har klagomål mot guvernören som de säger är korrupt. Abdulhamid förklarar att strax efter att upproret startade arresterades några personer genast, inklusive söner till klanledare, vilket gjorde klanledarna arga:

-Så snart en klanledare säger att alla ska gå ut på gatorna så går folk ut på gatorna.

I Damaskus däremot, säger Abdulhamid, ”observerar många människor fortfarande händelsen hellre än deltar i händelsen”. Han förväntar sig att huvudstaden hör till de sista ställena där stora människoskaror kommer att agitera för förändring.
Förra onsdagen hölls organiserade demonstrationer för första gången i flera städer i Syrien, men i mycket mindre skala. Innan dess hade det bara förekommit en spontan protest i.

Abdulhamid tror att det kommer att bli förändringar och att syriska myndigheter i likhet med Gaddafi inte vill kännas vid det. Det faktum att regimen använde våld i Daraa och på andra platser tyder på att de tror att de kan krossa oppositionen.

-Jag tror att om de försöker med våld de första dagarna och ser med egna ögon att människor fortfarande kommer att gå ut, så kanske de funderar ut andra sätt.

Andra sätt omfattar att erbjuda reformer eller andra eftergifter. Men det kommer inte att fungera, säger han, eftersom de övre samhällsskikten är ovilliga att ge upp den absoluta makten som de nu åtnjuter.

-Jag  tror att vi till sist står inför ett avgörande, säger Abdulhamid, och tillägger att ”till sist” kan handla om dagar.

Sammanstötningar och offer rapporterades också på fredagen i Homs och Aleppo.

Översatt från engelska.