Protesterna mot Shanghais Maglevtåg fortsätter
Denna banderoll utanför en byggnad i Minhangdistriktet i Shanghai protesterar mot att det nya Maglevtåget kommer att passera inom femtio meter från byggnaden. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Tusentals Shanghaibor har under de senaste tre veckorna protesterat mot förslaget att bygga ett magnetspår för tåg (Maglev) genom staden.

KKP:s språkrör Jiefang Daily kallade demonstrationerna för ”gatupolitik” och anklagade dem för att störa den sociala ordningen i Shanghai.

Det här är första gången sedan studentmassakern på Himmelska fridens torg 1989 som Shanghais myndigheter har reagerat på demonstrationer genom en ledarartikel.

Artikeln i Jiefang Daily hade titeln: ”Var bra på att lyssna och uttrycka er på samma gång” som publicerades den 15 januari och Shanghais medborgare att: ”Fundera på hela stadens intressen.” För att uttrycka sin åsikt måste de: ”gå genom de vanliga kanalerna, strikt lyda lagen och aldrig ta till extrema metoder såsom ”gatupolitik”.

Ledaren sade vidare att ”gatupolitik” ”bara skadar den stabila grunden hos det harmoniska samhället och denna utveckling måste förhindras. Den här typen av uppförande är olagligt och skadar allmänhetens intressen, vi måste klartänkt och beslutsamt motsätta oss den.”

Sedan ändringsförslaget tillkännagavs för flera veckor att Maglevs rutt skulle gå till flygplatsen gick över tusen oroade invånare ut på gatorna i en gemensam protest. Man oroar sig över att Maglev kommer att ge magnetfält som kan skada deras hälsa.

Sedan den 1 januari har det hållits stora demonstrationer som kräver att tågets rutt skall flyttas från bostadsområdena. Den 12 januari marscherade över tusen personer i protest. Demonstrationerna har lett till flera våldsamma motreaktioner från myndigheterna.

Lokalmedia i Shanghai var tysta i frågan tills ”Southern Metropolitan Daily” publicerade sin första rapport. Efter det har flera större media börjat rapportera, bland andra regeringskontrollerade Xinhua, Sina och NetEase, vilket medfört en intensiv debatt.


Banderoller från en byggnad i Minhangdistriktet  protesterar mot förslaget om Maglevtågets rutt. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Banderoller från en byggnad i Minhangdistriktet protesterar mot förslaget om Maglevtågets rutt. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Insiderkällor har avslöjat att Shanghais myndigheter sammankallade till ett krismöte för att diskutera denna känsliga fråga. Man sände ut ett meddelande till alla regeringsanställda som förbjöd dem att medverka i demonstrationerna. Den myndighetskontrollerade median i Shanghai startade en aktion genom eastday.com där man publicerade flera ledare som anklagade olika media för att inte vara objektiva eller vetenskapliga i frågan, något man sade skapade disharmoni i staden. Xinmins kvällsnyheter skrev ett antal ”vetenskapliga” artiklar som beskrev hur harmlösa maglevtågen är.

Det sägs att Shanghais partichef Yu Zhengsheng beordrat personal att ”vara lugna i hanteringen av saken, ta sig tid att planera lösningar och vara försiktiga i användningen av politisk makt”.

Efter att ”Jiefang Daily” den 15 januari publicerat en ledare började myndigheterna att agera. Den 17 januari misshandlades fyra demonstranter när de försökte hindra tjänstemän från att ta ner protestaffischer från en gård, två av dem hamnade på sjukhus.

Zheng Enchong, en välkänd människorättsadvokat i Shanghai, och hans familj har flera gånger blivit ombedda att anmäla sig till myndigheterna.

Den 16 januari misshandlade polis från Zhabeidistriktet Zheng på morgonen och tvingade honom att anmäla sig till polisen på eftermiddagen. Zheng sade att polisen våldsamma beteende kan vara ett resultat av de upprepade demonstrationerna.

Översatt från version