Protester stoppade ny skattelag i sydöstra Kina
Över 10 000 personer i staden Nankang i Jiangxiprovinsen demonstrerade mot den nya skattelagen. (Foto: Epoch Times arkiv)


Enligt en artikel från nyhetsbyrån Xinhua den 16 juni lyckades en protest mot en ny skattelag i staden Nankang i Jiangxiprovinsen att få myndigheterna att ta tillbaka den nya lagen som skulle ha trätt i kraft den 15 juni.

Enligt analytiker är det sällsynt att myndigheter i Kina kompromissar. Att man gjorde det i detta fall visar att högt uppsatta ämbetsmän inom det kinesiska kommunistpartiet är oroade över att lokala protester kan sprida sig till landsomfattande oroligheter.

Samma dag rapporterade Xinhua om den friande domen i det stormiga fallet med Deng Yujiao. Deng hade åtalats för dråp för att hon dödat en partikader som hon hävdar försökte våldta henne. Deng befanns vid en tidigare rättegång skyldig till att ha använt övervåld i självförsvar.

Denna nya dom visar att kommunistpartiet antar en mer eftergiven inställning när de offentliga protesterna blir för omfattande.

Enligt Xinhua-artikeln krävde Jiangxis provinskommitté, Su Rong, att myndighetsföreträdare skulle använda alla tänkbara kommunikationsmedel för att framföra till allmänheten i regionen att lagen som upprört så många nu tagits tillbaka, så det inte skulle bli ytterligare protester.

Den lokala ledningen i Nankang hade planerat att öka skatten på möbelförsäljning, med början från den 15 juni. Möbelförsäljning är en stor industri i Nankang, men vinstmarginalen är liten. Den nya skattelagen skulle ha ökat trycket och tvingat många affärer i konkurs.

Klockan 10 på förmiddagen den 15 juni samlades mer än 10 000 människor framför stadshuset i Nankang och möbelköpcentret på väg 105. Protesterna blev våldsamma och tio polisbilar vältes. Senare på eftermiddagen flyttade demonstranterna till Nankang-avfarten på Ganyuavägen, vilket förlamade trafiken i Nankangområdet. Enligt ögonvittnen vältes ytterligare polisbilar där.

Regeringen i staden beordrade att omedelbart avsluta alla åtgärder kopplade till den nya skatten och meddelade beslutet via radio, tv, sms och internet.

Efter att demonstranterna skingrats hävdade en talesman för regeringen att de våldsamma protesterna inträffade för att vissa möbelaffärsägare missförstått den nya skattelagen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18242/