Protester mot sopförbränning i Guangzhou
Demonstranter i Panyudistriktet i Guangzhouprovinsen samlas för att demonstrera mot de lokala myndigheterna. "Kämpa mot sopförbränningsanläggningarna, håll Panyu grönt!" står det på plakatet. (foto: Epoch Times)
Demonstranter i Panyudistriktet i Guangzhouprovinsen samlas för att demonstrera mot de lokala myndigheterna. ”Kämpa mot sopförbränningsanläggningarna, håll Panyu grönt!” står det på plakatet. (foto: Epoch Times)

Över tusen invånare i den sydliga Guangzhouprovinsen demonstrerade den 23 november mot att de lokala myndigheterna ska bygga en sopförbränningsanläggning nära deras bostäder.

Denna gång var många av deltagarna välklädda medelklassinvånare, vilket är ovanligt. Det är i huvudsak bönder som brukar hålla de många massdemonstrationer som årligen äger rum på den kinesiska landsbygden.

Demonstranterna skickade uppdateringar om händelseförloppet i realtid via sina telefoner och mikrobloggen Twitter, och de fick mycket snabbt upp foton och videoklipp på nätet. Twitter blockeras i Kina, men det används mycket ändå, av användare som lyckas kringgår internetcensuren.

Protesten började vid det lokala petitionskontoret i Panyudistriktet och flyttade sig sedan till stadsledningens kontor, enligt en artikel i Southern Metropolis Daily, som senare censurerades.

Demonstranter delade ut flygblad och bilklistermärken och höll upp skyltar med texten ”kämpa mot sopförbränningsanläggningen”. Ägaren till ett kopieringshus som sympatiserade med demonstranterna gjorde kopior av skylten gratis, enligt artikeln i Daily.

Tanken med anläggningen är att den ska ersätta två soptippar vid byn Hujiang i Panyu-distriktet och att 2000 ton sopor ska brännas om dagen.En kvinna som demonstrerar i Panyudistriktet i Guangzhouprovinsen. ”Kämpa mot sopförbränningsanläggningarna, håll Panyu grönt!” står det på plakatet. (foto: Epoch Times)

Invånarna uttryckte många olika farhågor angående projektet, såsom miljöpåverkan från föroreningar, hälsopåverkan från de cancerogena dioxiner som frisläpps och frågan om vad anläggningen innebär för fastighetsvärdena i området.

Flera lokala TV-stationer skickade ut reportrar för att bevaka händelsen. Demonstranterna skingrades efter att kommunistpartiets företrädare meddelat att man inte skulle påbörja byggandet innan en miljöbedömning gjorts. Denna bedömning antas dock inte göra invånarna nöjda.

2005 byggdes en sopförbränningsanläggning i byn Likeng i Guangzhou. Efter detta har det rapporterats om dramatiskt ökad förekomster av cancer.

Det kinesiska kommunistpartiets officiella språkrör, TV-bolaget CCTV, avsatte sitt program ”Ett plus ett” den 25 november helt till protesten. En kommentator avfärdade tanken på att närma sig frågan på ett demokratiskt sätt med orden:

– Den springande punkten när det gäller att lösa den här frågan är att allmännheten bygger upp ett förtroende för regeringen.

Regimens brist på trovärdighet i frågan har dock ofta tagits upp på olika ställen.

En lokalinvånare som intervjuades på CCTV-programmet tillfrågades huruvida hon fortfarande skulle vara emot anläggningen om hon fick se officiella data som visade att den är säker.

– Vi är fortfarande emot den. Varför? För att vi inte längre tror på dessa experter, sade hon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25653/