Protester mot organstöld i Kina mötte kirurger på världskongress
Demonstranter vände sig till deltagarna på en internationell kongress om organtransplantation i Boston. (Foto: Epoch Times/Chowa Choo)


När kirurger, vetenskapsmän, och andra i transplantationsbranschen kom till Boston för att delta i världskongressen (WTC) den 23-27 juli, överrumplades de av protester runt om i staden.

Demonstranterna stod varje dag i den stekande solen och protesterade mot att läkare i Kina, i samverkan med myndigheterna, utnyttjar fängslade Falun Gong-utövare som levande organresurs.

Veckan kulminerade med att människorätts-advokater från USA, Spanien och Taiwan anmälde tre kinesiska konferensdeltagarna till åklagar-myndigheten i Boston.

Zhonghua Klaus Chen, Tongyu Zhu och Zhongyang Shen, direktörer på organ-transplantavdelningar på sjukhus i Wuhan, Shanghai och Tianjin har enligt anmälan ”medvetet och avsiktlig deltagit i den olagliga akten att extrahera organ från Falun Gong-utövare och andra anhållna”.

För att rikta uppmärksamhet till frågan, anordnade David Kilgour, före detta åklagare och statsråd från Kanada den 25 juli ett forum om olaglig organhandeln i Kina på Hilton Hotel i närheten av världskongressen. Forumet lockade ett 50-tal läkare.

Kilgour gav en rad rekommendationer om hur FN, regeringar och organisationer kan agera. En var att de bör vägra kinesiska läkare inresetillstånd och tillträde till utbyteskonferenser.

– Jag vet inte varför man bjuder in läkarna från Kina överhuvudtaget. Jag hoppas att organisationer som arbetar med transplantation gör något effektivt för stoppa kinesiska läkare från att delta i liknade konferenser, sade Kilgour.

Epoch Times frågade hundratals läkare på WTC och cirka 90 procent uttryckte spontant avsky över det som händer i Kina och farhågor om att det ska dra skam över transplantationsyrket.

De flesta läkare som Epoch Times pratade med stödde Falun Gong-utövarnas protester. Några tyckte dock att aktivisterna var för ivriga i sitt utdelande av information om organstöld i Kina.

– Vet du, människor dör nu i Kina! Läkarna måste veta vad deras kollegor i Kina gör, säger Li Juan, en protesterande kvinna. Hon tycker att läkarna borde ha överseende eftersom båda parter vill rädda liv.

Den 7 juli, presenterade Kilgour och människorättsadvokaten David Matas en sensationell rapport som efter en oberoende undersökning bekräftat anklagelserna om organstöld i Kina. Sedan dess har Kilgour rest till Europa och USA för att presentera resultatet.

– Vi har kommit till den sorgliga slutsatsen att anklagelserna är sanna, säger David Kilgour. Han tror att storskaliga organstölder från Falun Gong-utövare fortsätter än idag.

I det kommuniststyrda Kina är organtransplantation en blomstrande industri med en omsättning på miljardbelopp. Enligt prislistan på China International Transplantation Networks (CITN) webbsida kostar en njure 62 000 US dollar, en lever 98 000–130 000, ett hjärta 130 000-160 000 och en lunga 150 000-170 000.

– Våra organ kommer inte från hjärndöda offer, skryter CITN på sin webbsida.

Fakta om Falun Gong:

 Falun Gong, en traditionell kinesisk ”kultiveringsmetod” som främjar kropp och själ genom meditation, stillsamma kroppsövningar och självförbättring. Kinas dåvarande statsöverhuvud Jiang Zemin förbjöd 1999 kineserna att utöva metoden, efter en tids trakasserier.

Förbudet är olagligt och alla anklagelserna mot Falun Gong saknar grund, enligt Human Rights Watch. Jiang Zemin drev själv fram förbjudet på grund av att Falun Gongs popularitet hotade hans maktposition, uppger CNN:s erfarna Kinaanalytiker Willy Wo-Lap Lam. Sedan dess har mer än 2 800 personer dödats genom tortyr eller andra form att förföljelse. Många har försvunnit spårlöst.

Den kinesiska regeringens kommunistiska enpartistyre har kategoriskt vägra att diskutera med representanter från Falun Gong. Man valde i stället en våldsam utrensningsaktion kombinerat med en hetsjakt på en stor grupp människor som ”bara vill utöva sin tro i fred”, säger gruppens företrädare.


Pressmöte på Copley Square i Boston den 24 juli, med fokus på organstölderna i Kina. (Foto: Epoch Times/Chowa Choo)

Pressmöte på Copley Square i Boston den 24 juli, med fokus på organstölderna i Kina. (Foto: Epoch Times/Chowa Choo)