Protester mot ny abortlag i Spanien
Demonstranter håller upp en banderoll med texten "Det finns ingen rätt att döda, bara rätt till liv!" i protest mot regeringens ändring av abortlagen i Spanien, centrala Madrid 29 mars. (AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU)


I centrala Madrid samlades söndagen den 29 mars tiotusentals abortmotståndare för att protestera mot regeringens förslag att lagliggöra aborter i Spanien.

Demonstranterna höll upp banderoller med texter som ”Det finns ingen rätt att döda, bara rätt till liv!” och ”Kvinnor ja, abort nej!” och de ropade:

– Kom ut därifrån och låt barnen leva!

De krävde även jämställdhetsministern Bibiana Aidos avgång, enligt AFP. Vid demonstrationens slut talade Godor Joya från organisationen Right to Life, en av protestens arrangörer.

– Regeringen vill godkänna en fri abortlag som lämnar den ofödda helt skyddslös, sade han.

1985 avkriminaliserades abort i Spanien i enskilda fall. Lagen gällde kvinnor som utsatts för våldtäkt fram till 12:e graviditetsveckan, fram till 22:a veckan om fostret var missbildat, eller graviditeten ut ifall kvinnans fysiska eller psykiska välbefinnande hotades.

Nu rekommenderar en av regeringen utsedd panel att landet ska lätta på restriktionerna kring aborter och tillåta abort upp till 14:e graviditetsveckan. De nya abortlagarna väcker stort motstånd i Spanien som är mycket influerat av katolicismen.

Det finns även grupperingar i Spanien som aktivt är för fri abort, som den spanska feministiska sammanslutning som i fredags hade en kampanj till stöd för den nya abortlagen.

Man uppskattar att bara en liten del av alla aborter i Spanien utförs på allmänna kliniker. Många läkare utför dem inte, av etiska skäl eller av rädsla för rättsliga påföljder. Det senaste decenniet har antalet lagliga aborter i Spanien mer än dubblerats från 51 006 år 1996 till 120 000 år 2007.

Den svenska abortlagen antogs 1975 och innebär att kvinnor kan genomgå abort fram till 18:e graviditetsveckan utan att redogöra för orsak.