Protester mot korruption utbröt i östra Kina
En protest inträffade i Anyang i Henanprovinsen den 1 januari efter att myndigheter varit inblandade i en förskingring av tiotals miljarder yuan. (Weibo.com)


Tusentals människor gick ut på gatorna i Henanprovinsen på nyårsdagen för att protestera mot myndigheter som under en lång tid förskingrat offentliga medel.

De kinesiska myndigheterna förnekar emellertid händelsen. Men vittnen har sagt att en folkmassa samlades nära en lokal tågstation i staden Anyang, sjöng Kinas nationalsång, ”De frivilligas marsch”, och konfronterade polisen.

Enligt inlägg på ett internetforum, blockerade myndigheterna vägarna samtidigt som polisen vrålade åt demonstranterna och hotade dem med arrestering om de inte skingrades inom tio minuter. Vicedirektören för Allmänna säkerhetsbyrån skrek åt demonstranterna i en högtalare:

– Ni har alla sett polisens befogenheter. Ni måste lita på att myndigheterna kan lösa alla problem.

Tusentals demonstranter buade åt polisen och vrålade “skjut på mig”. De var arga, men stod ändå kvar skötsamt på trottoaren.

“Bortåt 30 000 människor blockerade vägarna i Anyang och konfronterade omkring 1000 trafikpoliser och beväpnade poliser”, skrev en person med pseudonymen Distressed Crowd på twitter-liknande mikrobloggen Sina Weibo.

”Chefer för bortåt 3000 myndighetsstödda företag kom till Anyang för att få bidragsmedel, och mer än 70 miljarder yuan (ungefär motsvarande i svenska pengar) har förskingrats”, skrev bloggaren.

En annan person på internet sade också att demonstrationen organiserades via en grupp på QQ, ett instant messages service-program, som skapades förra året när bidragsmedlen betalades ut till företagen. Personen sade 40 företag var inblandade, vilket påverkat åtminstone var femte familj i Anyang.

“Hundratals miljoner yuan som delades ut i Anyang förskingrades under namnet Hainan-öarnas fastighetsinvestering”, skriver en person på internet med pseudonymen Dabao Limi Amber.

”Folk hade blockerat stadshusets portar flera gånger men myndigheterna kom aldrig ut.”

Anyangs säkerhetsbyrå förnekar att några protester ägt rum, rapporterade Voice of America den 1 januari. En person med efternamnet Li som arbetar i en restaurang nära Anyangs tågstation bekräftade att händelsen ägt rum och att det fanns beväpnade poliser där.

– Kom till Anyang och se själv. Om du kommer i morgon, kan du nog fortfarande se det, sade han.

Översatt från engelska.