Protester mot iranskt ministerbesök
Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki var i går på besök i Stockholm. 100-200 exil-iranier protesterade mot besöket och menade att han är en mördare som inte bör välkomnas av regeringen. (Foto: AFP / Leif R Jansson / SCANPIX** SWEDEN OUT **)


Den iranske utrikesministern Mottakis besök i Sverige möts av protester både i tidningarna och på gatorna. Den svenska regeringen uppmanas protestera kraftfullt, inte minst mot behandlingen av kvinnor i Iran.

I en debattartikel publicerad i flera medier kräver en rad ledande företrädare för svenska publicist- och författarorganisationer att statsråden Carl Bildt och Maud Olofsson, som i dag träffar Manoucher Mottaki, protesterar kraftfullt mot den iranska regimens övergrepp mot kvinnor som kämpar för likaberättigande i landet.

Två ledargestalter i den iranska kvinnorörelsen dömdes så sent som för två veckor sedan till tre år fängelse för ”sammansvärjning och sammankomst med syfte att kränka rikets säkerhet”. De båda kvinnorna, Parvin Ardalan och Nooshin Ahmadi Khorosani, är bland annat två av initiativtagarna till en kampanj för jämställdhet i Iran som samlat in en miljon namnunderskrifter. I debattartikeln krävs att fängelsedomarna upphävs och att Bildt och Olofsson också driver frågan inom EU.

Journalisten Kristina Hultman uppmärksammar i Expressen också behandlingen av Parvin Ardalan och frågar sig om Maud Olofsson kommer att kunna skilja på religiös övertygelse och diktatur när Mottaki sannolikt kommer att vägra skaka hand med henne.

Flera exiliranska kvinnorganisationer i Sverige fördömer regeringen för att Mottaki tillåts komma hit och kräver att Sverige bryter alla politiska och kulturella förbindelser med Iran.