Protester mot blyföroreningar slogs ner


Flera hundra människor som protesterade mot blyföroreningar utanför en batterifabrik i Kina i förra veckan attackerades av mer än 200 kravallpoliser. Ett 30-tal äldre personer skadades.

Protesten i Sixian-häradet i Anhuiprovinsen i östra Kina orsakades av medicinska tester som visat höga blynivåer i blodet på mer än hundra barn i regionen. Huifeng Power, som tillverkar batterier, är det enda företag i trakten som använder bly i sin produktion, så folks ilska riktades mot dem. 

På morgonen den 7 juli deltog hundratals människor i en sittande protest utanför fabrikens portar. Strax därefter kom kravallpolis till platsen, åtföljda av dussintals polisfordon och flera bussar. De gav sig på demonstranterna och misshandlade ett trettiotal äldre som fick hämtas med ambulans.

Wang, som arbetar i utvecklingszonen i området, sade till Soud Of Hope att fabriken orsakar svåra föroreningar.

– Vi dricker vanligen flaskvatten eftersom man inte kan använda det lokala vattnet. Man kan inte ens vattna grödor med det, växterna växer inte då, sade han.

– Avloppsvattnet från fabriken som går ut i kanalen förgiftar hela byn nedströms. En del bybors blynivåer i blodet går upp efter att de arbetat där ett par månader. De blir bleka som papper, de ser hemska ut och känner sig svaga. Det enda byborna gjorde var att samlas utanför företaget och för det blev de misshandlade av beväpnad polis. Myndigheterna gjorde också allt för att förhindra att nyheten om det här kom ut, sade Wang.

Enligt honom försökte en skola stämma batterifabriken förra året men fallet tycks ha begravts av provinsens myndigheter.

– Eftersom det är ett ledande lokalt företag är det behäftat med stora ekonomiska intressen för de lokala ämbetsmännen, både på stads- och provinsnivå, så de såg till att fallet försvann.

Enligt lokalinvånare finns det många byar och tre skolor med sammanlagt omkring 8000 elever kring fabriken. En invånare sade att många människor på orten rapporterat till myndigheterna om föroreningsproblemen men att de inte fått några svar.

– Många barn däromkring visar typiska symptom på blyförgiftning, sade en lokalinvånare som inte vågade uppge sitt namn.

Sound Of Hope ringde det lokala miljödepartementet, men personalen där sade att de inte var bekanta med fallet.

Många föräldrar i utvecklingszonen i Sixian tog sina barn till sjukhus i juni för att testa blynivåerna i deras blod och de visade sig vara höga. En del hade mer än 260 mikrogram bly per liter blod vilket indikerar medelsvår blyförgiftning. Över 100 barn skickades till sjukhus i större städer som Nanjing och Bengbu för att man skulle utföra ytterligare tester på dem. Man bekräftade där att de hade allvarligt förhöjd koncentration av bly i blodet.

Höga blynivåer i blodet kan leda till allvarliga hälsoproblem. Det skadar nervsystemet och fortplantningssystemet och orsakar högt blodtryck och minnesförlust. I svåra fall kan det leda till konvulsioner, koma eller till och med döden.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39342/