Protester mot avloppsprojekt kan spridas till fler kinesiska städer
Demonstranter ropar slagord och håller upp banderoller utanför lokalregeringens byggnad i Qidong i Kina. Protesterna kan växa ytterligare de kommande dagarna om fler personer deltar såsom de lovat på nätet. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


En stor protest som nyligen stoppade ett avloppsledningsprojekt i östra Kina kan komma att få ytterligare kraft de kommande dagarna, om fler människor deltar som de lovat på nätet.

Tiotusentals lokalinvånare samlades utanför lokalregeringens kontor den 28 juli för att stoppa bygget av en avloppspipeline från ett pappersbruk. Invånarna menade att det skulle ha förgiftat flodmynningen, som används för Qidongs akvakultur. Den arga folkmassan stormade vid ett tillfälle den lokala regeringens byggnad och slet skjortan av borgmästaren. Protesten lyckades efter att polisen i Qidong meddelade att lokalregeringen skulle stoppa projektet.

Företaget har redan släppt ut avloppsvatten i Yangtzefloden sedan januari i förra året, enligt japanska tidningen Asahi Shimbuns post på mikrobloggen Sina Weibo. Posten togs bort efter att den vidarebefordrats omkring 3 500 gånger.

Den informationen var inte tidigare känd, enligt nätanvändare, och kineserna verkar ha upprörts av den.

En internetaktivist postade en karta som visar hur förgiftat vatten flödar från pappersbruket Oji i Nantongs ekonomiska utvecklingszon och kommer ut i Qingcaosha-reservoaren, som ger 7,2 miljoner kubikmeter vatten till Shanghais invånare varje dag.


En karta över det aktuella området. Avloppsvatten som innehåller giftigt dioxin kommer från pappersbruket Oji, i Nantong. Den föreslagna pipelinen skulle ha gått därifrån till hamnen Lüsi i närheten av Qidong, men den stoppades efter protester nyligen. Aktivister menar nu att avloppsvattnet kommer från fabriken nära Qingcaosha-reservoaren i Shanghai, som ger vatten till miljontals människor i staden. (Foto: Diana Hubert/The Epoch Times)

En karta över det aktuella området. Avloppsvatten som innehåller giftigt dioxin kommer från pappersbruket Oji, i Nantong. Den föreslagna pipelinen skulle ha gått därifrån till hamnen Lüsi i närheten av Qidong, men den stoppades efter protester nyligen. Aktivister menar nu att avloppsvattnet kommer från fabriken nära Qingcaosha-reservoaren i Shanghai, som ger vatten till miljontals människor i staden. (Foto: Diana Hubert/The Epoch Times)

Olika kommentarer på nätet indikerar att nya protester kan komma.

”Nu är det bättre än någonsin. Shanghai, Taicang, Haiman och Qidong är alla med.” ”Jag är redo att ta en promenad. Är det någon som vill följa med och hjälpa till?”

Det har uppmanats till protester på båda sidor av floden och stängning av de fabriker som anklagas för föroreningar.

Yu från Qindong sade till Epoch Times att folk vaknar upp allt eftersom miljöförstöringen ökar, och att allt mer protester mot föroreningarna har förekommit på senare år. Invånare i Yangtzeflodens delta måste samarbeta och kämpa för sin rätt att genomföra en ännu större protest och skydda livsmiljön, sade han.

Wang från Shanghai sade till Epoch Times att projektet bara är ett sätt att flytta över föroreningar från I-länder till utvecklingsländer på lokalinvånarnas och den lokala miljöns bekostnad. Det enda man vinner är enskilda personern politiska segrar och egenintresse.

Myndigheterna i Qidong har inte tagit några risker, utan tagit in ett stort antal militärfordon från områden i närheten, enligt foton som lokalinvånare gett Epoch Times. Huang, en kvinna som bor i Qidong, sade till Epoch Times att flera militärfordon från Nanjing, Suzhou, Wuxi och andra områden kommit till Qidongs mellanstadieskola. Hon bedömde att det var 10 000 militärer på plats.

En annan lokalinvånare sade till Epoch Times att spänningarna i stort sett lagt sig efter att projektet lagts ned. Militär personal stod dock fortfarande på post utanför regeringsbyggnaden.

Protesterna i Qidong chockerade centralregeringen i Peking, enligt en rapport från Taiwanbaserade United Daily News. I den stod att partisekreterare från Jiangsuprovinsen och Nantong har rest till huvudstaden för att informera den centrala ledningen om händelsen.

Trots att lokalregeringarna lovat att stoppa pipelineprojektet fortsatte den japanska papperstillverkaren Oji, som protesterna gällde, att bygga den 29 juli, enligt japanska Kyodo News.

Uttalanden på företagets hemsida har också ändrats på sistone. Tidigare stod det att Nantongs lokalregering hade godkänt utsläpp av renat avloppsvatten i Yangtzefloden, och att de var ansvariga för pipelinebygget till Östkinesiska havet.

Hänvisningen till Nantongs lokalregering togs senare bort. Kinesiska nätanvändare menade att det var ett avsiktligt försök att dölja vart avloppsvattnet tar vägen. Enligt företagets information om utsläpp är det mesta av avfallet dioxiner, ett ämne som anses vara cancerframkallande.

Översatt från engelska