Protester i Rumänien inför planerade lönesäkningar
Rumänska fackmedlemmar ropar slagord mot regeringen under en massprotest framför den rumänska regeringens högkvarter i Bukarest den 19 maj 2010. Omkring 40 000 människor förväntas delta i en protest mot planerad 25-procentig sänkning av deras löner vilket är en del av åtstramningspaketet i budgetkostnader. Den genomsnittliga månatliga pensionen är för närvarande cirka 190 euro och lönen omkring 350 euro. (Foto: AFP/Daniel Mihailescu)


Tusentals demonstranter samlades i den rumänska huvudstaden Bukarests centrum på onsdagen för att protestera mot regeringens planer att sänka lönerna och pensionerna inom den offentliga sektorn.

Åtgärderna siktar på en 25-procentig löneminskning för offentliganställda och en 15-procentig pensionssänkning för att minska underskottet i statsbudgeten i avsikt med att uppfylla kraven från Internationella valutafonden (IMF) inför kvalificering av nästa borgenslån på tjugo miljoner euro.

När bruttonationalprodukten (BNP) förra året minskade mer än 7 procent begärde de rumänska tjänstemännen att Internationella valutafonden, EU och Världsbanken ger dem kredit för att upprätthålla löneåtaganden.

Polisen sade att
30 000 demonstranter hade samlats på  gatorna i centrum men arbetstagarens fackföreningar sade att de var 50 000, enligt Associated Press.

Demonstranterna lovade att fler personer kommer att ansluta sig till protesterna om deras krav inte uppfylls, enligt Reuters. Protesterna är den största rörelsen sedan den rumänska revolutionen mot kommunismen 1989.

Analytikerna säger att efter den globala lågkonjunkturen har landets ekonomi återhämtat sig långsamt men det blir bättre nästa år om IMF:s åtgärder vidtas.

Det finns rädsla för att den rumänska regeringen inte kan hantera situationen och kommer att böja sig för de offentliganställdas protester eftersom ett anbud på den offentliga skulden tidigare denna månad misslyckades med att attrahera tillräckligt många investerare.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35820/