Protester i Europa mot Acta
Protester mot Acta den 11 februari i München, Tyskland. (Foto: Gabriel / AFP / Getty Images)


Tiotusentals människor protesterade i Europa i helgen mot det globala handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning, Acta, som de anser är ett angrepp mot yttrandefriheten på internet.

Demonstranterna hoppas att fördraget, som har jämförts med piratkopieringslagen SOPA och PIPA, lagen att skydda IP, kommer att möta samma öde som de amerikanska lagförslagen som uppskjutits på obestämd tid.

Europeiska aktivister och journalister publicerade foton och uppdateringar på Twitter som visar att tusentals människor samlades på lördagen i olika städer i Tyskland, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Grekland och i andra länder. En tysk webbplats mot Acta uppskattar att mer än 120 000 personer protesterade över hela landet.

Acta har undertecknats av 22 EU-länder men har inte ratificerats av Europaparlamentet. Debatten planeras ske i juni.

Tyskland, EU:s ledande ekonomi, har ännu inte godkänt lagförslaget samtidigt som Polen, Tjeckien och Lettland fortfarande funderar på beslutet

Japan och Förenta staterna skapade fördraget 2010 och det undertecknades även av Kanada, Australien, Nya Zeeland, Singapore och Sydkorea.

Europeiska kommissionen, som stödjer Acta, sade att lagförslaget är "ett internationellt handelsavtal som kommer att hjälpa länder att arbeta tillsammans för att effektivare tackla kränkningar av storskaliga immateriella rättigheter”. Europeiska kommissionen säger att fördraget kommer att skydda Europas fördelar på världsmarknaden och dess uppfinningar.

Electronic Freedom Frontier, en vakthund för digitala rättigheter, sade emellertid att det finns "oroväckande lite information … som publicerats om det faktiska innehållet i avtalet", och sade att enligt dess källor skulle lagförslaget främja leverantörer av internettjänster "för att identifiera och ta bort material från internet som påstås vara kränkande" och även "säga upp medborgarnas internetuppkoppling på grund av upprepade påståenden om brott mot upphovsrätten”.

Jim Killock, direktör för London-baserade Open Rights Group, en grupp för digitala rättigheter, sade att Acta-avtalet har utarbetats i hemlighet, utanför offentligheten. På grund av att samtalen har genomförts i enrum, har Acta inte kunnat granskas, sade Killock till BBC.

– Tre medlemsländer i Europa verkar inte vilja skriva under avtalet. Detta visar att politikerna först nu har börjat titta på detta. Plötsligt håller det hela på att braka sönder och samman, sade han.

Översatt från engelska