Protestaktion vid Kinas ambassad i Helsingfors


Uppgifter om att 6 000 Falun Gong-utövare hålls fängslade i ett koncentrationsläger i Liaoningprovinsen i Kina och att organ från dödade utövare säljs till transplantationer fick finska utövare av metoden att gå till Kinas ambassad i Helsingfors för en protestaktion i tisdags. De krävde att förföljelsen och organförsäljningen stoppas omedelbart.

– Detta är absolut den värsta nyheten, som jag hittills har hört om
förföljelsen av Falun Gong, sade en konstnär från Oulu, Jaakko Mattila, som deltog vid protestaktionen.

En apell riktades till media och olika regeringar för att ”uppmärksamma kkp:s (kinesiska kommunistpartiet) barbariska handlingar” och att ”undersöka händelserna i koncentrationslägret, för att stoppa vansinnesdåden och förbrytelserna mot de mänskliga rättigheterna.”  

Avslöjanden i förra veckan om det hemliga koncentrationslägret Sujiatun i staden Shenyang, av en avhoppad kinesisk journalist har chockerat många. Koncentrationslägret är enligt journalisten byggt speciellt för att fängsla och tortera Falun Gong-utövare. Han befarar att omkring 6 000 utövare har fängslats där och att inte en enda har kommit ut från lägret.

Enligt uppgifter säljs organ från de människor som torterats till döds på lägret. Den kinesiske journalisten har avslöjat att ett stort antal läkare arbetar på lägret och det finns även ett krematorium för att avlägsna alla bevis från illdåden.

– De olika ländernas regeringar och människorättsorganisationer måste ingripa och på allvar börja undersöka Sujiatuns arbetsläger. Det skulle sätta press på kkp att stoppa förföljelsen, som är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna, uttryckte en annan deltagare, Jarkko Simunaniemi.   

Finska Falun Gong-utövare berättar att de har informerat finska UD, riksdagsledamöter och människorättsorganisationer om saken. De säger också att flera ledamöter har uttryckt sin besvikelse och ilska över situationen för mänskliga rättigheter i Kina och kkp:s  hänsynslösa våldshandlingar.

WOIPFG (Världsorganisationen för undersökande av förföljelsen av Falun Gong) kommer att inleda efterforskningar för att närmare undersöka försäljningen av organ i Kina.