Protes funnen på egyptisk mumie
Arkeologer har nyligen upptäckt vad tror vara den äldsta kända protesen i världen. (Foto: Marwan Naamani/AFP/Getty Images)


En konstgjord tå fastsatt på en egyptisk mumies fot kan vara världens äldsta fungerande kroppsdelsprotes.

Forskare vid University of Manchester hoppas visa att den artefakt av trä och läder, som för närvarande visas upp på museet i Kairo, inte bara såg ut som en tå utan också hjälpte ägaren att gå.

Man tror att tån tillverkades någon gång mellan 1000 och 600 f. Kr.

Om det stämmer är tån flera hundra år äldre än den hittills äldsta kända protesen, ett konstgjort ben funnet i Rom.

Det romerska benet var tillverkat av brons och har daterats till år 300 f. Kr. Det förvarades tidigare på Royal College of Surgeons i London innan det förstördes av tyska Luftwaffes bombningar under andra världskriget.

För att testa tåprotesens funktion rekryteras för närvarande frivilliga som förlorat sin högra stortå på Manchester KNH Centre för biomedicinsk egyptologi. De ska förses med en liknande protes.

En annan modell av en konstgjord egyptisk tå som ställs ut på British Museum, dock utan sin mumie, kommer också att testas vid Human Performance Laboratory på University of Salford.

– Tårna kan dateras mellan år 1 000 och 600 f. Kr, så om vi kan bevisa att en eller båda fungerade har vi knuffat tillbaka protetisk medicin i tiden med så mycket som 700 år, säger forskaren Jacky Finch, biomedicinsk egyptolog vid University of Manchester, i ett pressuttalande.

– Tån från Kairo är den som mest troligt har haft en funktionalitet eftersom den är försedd med leder och visar tecken på att ha nyttjats. Den sitter fortfarande på foten av en kvinnlig mumie som var mellan 50 och 60 år. Stället där amputeringen skedde har också läkt väl.

Human Performance Laboratory kommer att använda modern teknologi för att testa huruvida den exakta kopian av den konstgjorda tån är till nytta för användaren och därmed kan sägas ha en funktionalitet. 

– Om någon av dem har en funktionalitet kan det vara av intresse att tillverka den med moderna material och prova den på människor som saknar tår, säger Finch.

Översatt från originalartikel på engelska.