Projekt för förnyelse av irländsk förort förändrar atmosfären
Gamla Ballymuns lägenheter i norra Dublin kastar en skugga över en affisch som visar regionens nya vision. (Foto: Martin Murphy / The Epoch Times)


Planeringen för att förnya ett av Dublins mest eftersatta områden, Ballymun, har till stora delar slutförts. Området fick dessutom ett stort uppsving när IKEA placerades där.

– Förnyelseprojektet, som startade 1999 för att ersätta de förfallna tornen och husen som byggdes på 60-talet, ”förverkligas enligt tidtabellen”, säger Ciaran Murray som är projektets chef.

Murray säger att projektet, som allt annat, inte varit immunt mot den ekonomiska krisen, men det finns stora pågående projekt i Ballymun, men nödvändig finansiering behövs för att slutföra dessa.

Tyvärr har svavelkis hittats i huskroppar vilket påverkat några byggnader inklusive byggnaden för ungdomars samhällsservice och detta måste åtgärdas under en tvåårsperiod, uppger Murray.

– Samhällsprogram har förverkligats med ett stort utbud av sociala aktiviteter och attraktioner som till exempel jordbrukarnas marknad och opera under lunchtid på torget. Men det finns problem med ett ridcentrum som lokala ungdomar inte ges tillgång till. Detta är något som vi undersöker, tillade han.

IKEA:s placering i området innebär att Ballymun på Irland har fler som shoppare än de livligaste affärsdistrikten i Dublin. Ciaran Murray säger att de ändå inte nöjer sig med detta.

Tillkomsten av IKEA har skapat en ny atmosfär i Ballymun, säger han.

– Det har lockat hit folk från hela landet och den framgångsrika lanseringen av butiken har skapat ytterligare arbetstillfällen.

– Det kom in 12 000 ansökningar om jobb till IKEA. Det är hård konkurrens om jobben. Sjuttio arbetstillfällen säkrades till lokalbefolkningen, vi hade hoppats på fler, men i finanskrisens spår kom ansökningar från högutbildade människor från hela landet och i kristider är 70 arbetstillfällen välkomna nyheter, tillade han.

För att smycka ut Ballymun kommer en bronsstaty av en tonårsflicka på en magnifik häst snart att avtäckas på en framträdande plats i staden. Hästen är en kopia av en staty av baron Hardings häst som beundrades mycket när den först visades 1859.

Planerat datum för förnyelseprojektets slutförande är 2014, fram till dess hoppas Murray att de i de framtida planerna ska kunna skapa studentbostäder till Trinity College.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21939/