Programchef: ”Jag tycker man ska gå och se den”
Leo Wijkmark åkte till Stockholm för att se årets föreställning av Shen Yun Performing Arts Touring Company. Bild tagen under förra året på Konsert och Kongress i Linköping. (Foto: Roger Luo/Epoch Times)


Leo Wijkmark är programchef för Konsert och Kongress i Linköping och såg den andra av årets Shen Yun-föreställningar på Cirkus i Stockholm. Vid sina tidigare Sverige-besök har Shen Yun Performing Arts också uppträtt i Linköping, men i år är Stockholm den enda platsen i Skandinavien som får äran att välkomna dem. 

– Föreställningen har varit hos mig i tre år, men i år är den inte det och då vill jag titta på den i Stockholm istället. Jag har sett den alla tre åren tidigare, det blir fjärde året nu, säger Wijkmark som fortsätter:

– Jag tycker man ska gå och se den. Jag blev ju väldigt involverad när Shen Yun kom till Sverige första gången genom att man protesterade från kinesiska ambassadens håll. Jag är jätteglad att vi fick genomföra föreställningen och att man från politiskt håll inte sade nej till den, för det hade ju varit helt fel. Jag tycker det är jätteviktigt, säger Leo Wijkmark. 

Wijkmark förklarar att han genom Konsert och Kongress i Linköping även tagit emot andra kinesiska föreställningar i sitt konserthus. Sådana som till skillnad från Shen Yun inte varit fristående från kinesiska regimens inflytande.

– Där tar man inte upp något kontroversiellt, som Falun Gong till exempel.

Han tycker att Shen Yun skiljer sig från andra kinesiska föreställningar, eftersom den är exilkinesisk och i sin musikaliska form också blandar västerländskt och kinesiskt. Han tycker att den därför har ett annat budskap än vad de kinesiska har. 

– Den är fascinerande och jag tycker att föreställningen är mycket intressant eftersom showen kan vara så annorlunda varje gång. Man känner igen mycket, men det är ändå nya berättelser och jag tycker att det här året var väldigt annorlunda. Den var jätteintressant att se. 

Wijkmark berättar att han alltid tycker det finns något i föreställningarna som är ”otroligt vackert”. I år tyckte han särskilt mycket om plommonblommorna. Med det syftar han på det nummer där de kvinliga dansarna återger plommonblomningen med hjälp av solfjädrar. Plommonblomman symboliserar mod i den kinesiska kulturen då den blommar oavsett väder och vind, till och med i snö.

Shen Yun Performing Arts har tre turnérande kompanier som samtidigt ger föreställningar på olika håll i världen.
Det finns fortfarande möjlighet att se årets föreställning på Cirkus i Stockholm den 26 och 27 april.

Epoch Times är Shen Yun Performing Arts mediapartner.