Professor: ”Föreställningen var helt fantastisk”
"Föreställningen var helt fantastisk", sade professor Peter Funk efter att ha sett Shen Yun i Stockholm den 9 april tillsammans med sin hustru Laxmi Rao och mor Inge Frank. (Foto: Ming Ya/Epoch Times)


Peter Funk, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola, såg Shen Yun Performing Arts på tisdagens kvällsföreställning i Stockholm. Det var första gången han upplevde det New York-baserade danskompaniet och dess traditionella kinesiska kultur och han var imponerad.

– Föreställningen var helt fantastisk! Jag gillade både danserna och musiken och de korta historier som berättades mellan numren.

En svensktalande och en kinesisktalande presentatör guidade publiken genom showens nummer, varav flera hämtats ur klassiska kinesiska verk såsom Färden till västern och Berättelser från träskmarkerna, och de lärde även ut några kinesiska ord.

Mest imponerande för Peter Funk var dansarnas hopp och solomusiken, framförd på det klassiska instrumentet erhu, den kinesiska violinen, som har en historia på över fyratusen år. Trots att den bara har två strängar kan den förmedla ett brett spektrum av känslor.

Han uppskattar att det finns en öppenhet för fenomen som Shen Yun, som på sikt kan leda till att Kina förändras.

– Det är bra att det finns alternativ som visar vägen och öppnar upp, säger Peter Funk.

Han tycker också det är bra att unga människor, som artisterna i Shen Yun, engagerar sig för att bevara den traditionella kinesiska kulturen.

– Det visar hur världen förändras idag, hur allting utvecklas. Både kommunikation och kultur är ju jätteviktiga saker.

Han tycker det är viktigt med mer kulturellt utbyte mellan länder.

– Ju mer utbyte som sker över länders gränser desto bättre! Kina kommer att anpassa sig en dag, det är bara en tidsfråga. Det kan ta längre tid än vad många hoppas, men det är på väg!

Professorn anser att alla borde se Shen Yun och avrundar intervjun med att önska danskompaniet lycka till!

Ming Ya och Hans Bengtsson rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. På lördag den 6 april har Shen Yun en föreställning i Linköping på Konsert & Kongress och den 8 – 9 april föreställningar i Stockholm på Cirkus, Djurgården.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.