Professionell musiker ger Shen Yun mycket beröm
Förtjusta blev publiken i Shen Yuns framträdande i den fullsatta teatern i Cardiff. (Foto: Roger Luo / Epoch Times)


Det unika ljudet från den tvåsträngade erhun var en av höjdpunkterna under Shen Yun´s föreställning den 28 april i Cardiff och Terence Gilmore-James, professionell musiker, fascinerades.

– Det var underbart. Den har ett väldigt speciellt ljud, mycket genomträngande.

– Instrumentet kan framkalla så många olika känslor och har så många olika känslouttryck. Det kan vara mycket gripande, det kan vara mycket glatt och naturligtvis när det spelas mycket snabbt är den väldigt spännande, nästan slående då stråken slår an mot strängen.

– Det sätt, på vilket musikerns fingrar arbetar är mycket snabbt, väldigt fascinerande, tillade han.

Gilmore-James är organist, musikexaminator och föreläsare. Han sade att musiken i Shen Yuns föreställning var fantastisk och han tyckte om de olika nyanserna inom orkestern.

– Musiken framhävde verkligen perfekt alla de olika dragen, ledsen, glad, dramatisk och vilsam. Det var underbart.

Shen Yun´s orkester är unik då den kombinera både kinesiska och västerländska klassiska instrument.

Men det var inte enbart de musikaliska grunddragen som fångade Gilmore-James intresse. Han sade att han tyckte om hur musiken, dansen och kostymerna kombinerades tillsammans, och att han tyckte om den unika bakgrundskärmen.

– De underbara bilderna i bakgrunden förlade verkligen handlingen perfekt till varje liten berättelse.

Gilmore-James berömde också dansarnas skicklighet och kommenterade hur vältränade de måste vara. Han tyckte att hoppen och deras eteriska skickligheter verkligen var ”riktigt anmärkningsvärda”.

Gilmore-James kom i sällskap med sin fru Grace Gilmore-James, dotter till den nu avlidne Thomas Mansel, som anses vara en av sin generations mest inflytelserika musiker i Wales och som var musikchef för BBC i Wales. Grace Gilmore-James driver nu en fond i hans namn.

Hon sade att Shen Yun tog andan ur henne.
– För varje dans som kom, var det så underbart att jag hela tiden tänkte, oh, den var bäst, den var bäst, och sedan kom nästa dans och då sade jag återigen att den också var den bästa.

– Instrumenten var också fascinerande, jag skulle vilja sitta närmare nästa gång. Nästa år ska jag sitta på främre raden tror jag.

Grace Gilmore-James sade att hon särskilt fängslades av de kvinnliga dansarnas fotarbete och sättet på vilket de gled fram.

Hon tyckte också om det som hon uppfattade som en skillnad i förhållandet mellan manliga och kvinnliga dansare.

– Männen är ämnade att vara kraftfulla och danserna är kraftfulla, de slåss och de är krigare. Medan kvinnorna å sin sida är graciösa i sina rörelser och de svävar in på något sätt och glider omkring, det är vackert. Det är verkligen förtjusande. Jag önskar jag var 40 år yngre och kunde lära mig det!

– Jag kommer definitivt hit nästa år, med familj och vänner också!

NTDTV rapporterade

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, besök hemsidan www.ShenYunPerformingarts.org

Översatts från engelska http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34371/