Prodi segrare med liten marginal
Romano Prodi, ledare för center-vänsterkoalitionen firar segern i det italienska parlamentsvalet. (Foto: AFP/ Patrick Hertzog)


Oppositionsledaren Romano Prodi tillskrevs under tisdagen segern i det italienska valet. Men premiärminister Silvio Berlusconi talade om oegentligheter vid rösträkningen och vägrade erkänna sig besegrad innan samtliga röster räknats.

Resultatet i det italienska parlamentsvalet blev mycket jämnt och det var först tolv timmar efter att vallokalerna stängde som Romano Prodi, ledare för center-vänsterkoalitionen, vågade sig ut på torget Sant Apostoli i Rom(?) för att låta sig hyllas som segrare.

159 mandat för Prodi och 156 för Berlusconi gör segerna minimal. Prodi avvisade dock koalitionsförslag från Berlusconi. Tack vara en majoritetsbonus på 25 platser fick Prodi ändå en betydande majoritet i deputerandekammaren.

Berlusconi menade att han inte hade några problem att erkänna sig besegrad, men att han inte skulle göra det innan samtliga annulerade röster kontrollräknats och syftade på att det begåtts felaktigheter vid räkningen av till exempel röster från en valkrets på Sicilien, där felet låg på över 1 000 röster.

Eftersom Prodis seger bara handlade om 25 000 av totalt 38 miljoner röster tyckte Berlusconi att hans försikighet med att bestämt fastställa valresultatet var befogad. Prodis presskontor menade i sin tur att  Berlusconi ”ännu en gång förfalskade verkligheten”.

Bedömare såg en fara i att Prodis lilla segermarginal kan göra det svårt för honom att genomdriva viktiga reforemer för att hantera Italiens stora utlandsskuld och budgetunderskott. Börsen i Milano sjönk med en procent till följd av den politiska osäkerheten.

Prodi väntas utses till premiärminster av president Carlo Arzeglia Ciampis före den 18 maj och ska inneha makten under en femårsperiod.