Prodemokratisk kinesisk hackargrupp stal data från mäktigt kommunistpartiorgan
Kinesiska hackare har nyligen gett sig på partiets säkerhetsorgan och fått tag i massor av personaluppgifter. Bilden visar en student på Steria Hacking College i Paris, Frankrike, 16 mars 2013.(Thomas Samson/AFP/Getty Images)


De flesta kinesiska hackare verkar jobba för staten på ett eller annat sätt, till exempel med att stjäla affärshemligheter från utländska företag och ge dem till statliga kinesiska företag. Men det finns en grupp som faktiskt ger sig på det styrande kommunistpartiet.

Den 22 maj meddelade en Facebookanvändare med namnet ”Unicorn Nocturne” att en grupp ”anti-tyranni-hackare” har gett sig på datorsystem som tillhör Shanghais advokatsamfund, Pekings kommunala utbildningskommission och Guangdongs avdelning av politisk-rättsliga utskottet, som är ett organ som kontrollerar regimens hela säkerhetsapparat. De ska enligt meddelandet ha kommit över kontaktinformation till tusentals anställda.

I en intervju med Epoch Times sade hackaren, som kallade sig Chen Binlin, att han var inspirerad av ”demokratins ideal” och ville ”exponera hur tyrannisk och despotisk” den kinesiska regimen är.

Det är inte helt uppenbart varför just de här målen valdes ut, men advokatsamfund i Kina är kända för att vara statens förlängda arm, och deltar i vissa av regimens förföljelser.

Mäktigt partiorgan
Politisk-rättsliga utskottet är det partiorgan som styr domstolarna, polisen, den beväpnade polisen, hemliga polisen och åklagarmyndigheten, och har en budget på motsvarande omkring en biljon svenska kronor – mer än militären. Tidigare leddes det av Zhou Yongkang, som var en av Kinas mäktigaste män, men som nu har rensats ut i den pågående antikorruptionskampanjen och ska ställas inför rätta för bland annat mutor, maktmissbruk och läckande av statshemligheter.

Att hacka politisk-rättsliga utskottet och därmed exponera dess personal kan avskräcka dem från att begå ytterligare människorättskränkningar, sade Cheng. ”Den här segern kommer att stärka vår grupps ’rättvisekampanj’… och utgöra en grund för att rekrytera rättfärdiga människor med samvete från rättsapparaten, utbildningssektorn, militären och polisen”, skrev han på Facebook.

I intervjun den 23 maj, dagen efter att attacken offentliggjordes, sade han att hans team kommer att gå igenom och organisera den data som de samlat in, och så småningom släppa den till allmänheten.

Gruppen meddelade även att man har tagit sig in i kommunistpartiets ungdomsförbunds system, och hittat 100 dokument som avslöjar hur partiets propagandaenhet på internet fungerar. Den brukar kallas ”50 cent-armén” eftersom det består av massor av personer som för en liten ersättning per kommentar driver partiets linje och attackerar kritiker i olika kommentarsfält på internet. Den här nyheten fick spridning i kinesiskspråkiga medier.

”Har lärt sig de historiska sanningarna”
Cheng, som är väldigt intresserad av historia, och läst en hel del humaniora, sade att han strax efter att han lämnat Kina förstod att partiets version av stora historiska händelser, såsom det lärs ut i kinesiska skolor, var falsk. Det gällde sådant som det andra kinesisk-japanska kriget, våldsamma politiska kampanjer på 50-talet, kulturrevolutionen, massakern på Himmelska fridens torg och förföljelsen av Falun Gong.

– Vi kan inte låta en organisation som det Kinesiska kommunistpartiet leda vårt land, vår nation, vårt folk. I och med internet har sanningen om historien börjat komma fram. Allt fler människor har lärt sig de historiska sanningarna, och vet om partiets ondska, sade han till Epoch Times.

Cheng sade vidare att han inte fördömer ”befattningshavare och offentliga tjänstemän inom systemet”, men att han anser att det är ”väldigt tydligt” att de måste besluta om de tänker fortsätta att stödja regimen eller inte.

– De känner ångest och desperation. De funderar. Några av dem vet om det, men andra kämpar fortfarande med det, sade han.

Som hämnd för intrången sade Cheng att hans hackarkollektivs mailbox – de kallar sig ”The Neighborhood Internet Citizens – har fyllts av mail som försöker plantera virus på deras datorer. Deras servrar störs också då och då.