Problematiskt sökande efter kärleken på internet


Titel: Sök
Regi: Maria von Heland
Medverkande: Amanda Ooms, Lia Boysen, Johan Rabaeus, Mikael Persbrandt med flera

Filmen Sök går på bio nu runt om i Sverige, en film skriven och regisserad av Maria von Heland. Huvudpersonen, Lisa, spelas av Amanda Ooms, en ungdomlig och vacker sjuksköterska som närmar sig 40-årsåldern och som i desperation söker den stora kärleken genom internetdejting.
 
Sverige har blivit ett av de största internetdejtande länderna i världen och Stockholm är staden där det finns mest singlar i hela världen. Men filmen gör inte internetdejting som fenomen till en stor sak, utan här sätts sökandet efter den stora kärleken och vardagens relationsdramer i fokus.
 
Att hitta kärleken genom internet visar sig dock vara problematiskt för Lisa vilket hon får uppleva under filmens gång. Hon träffar ett antal konstiga män på detta sätt alltifrån morsgrisar till självupptagna casanovor, tills hon slutligen träffar en äventyrlig, romantisk och charmig kille, som hon tror är den stora kärleken. Men det visar sig sedan att han bara spelar ett äventyrligt spel och överger henne för att träffa andra.
 
Lisas bästa väninna, Vera (Lia Boyson), har ett förhållande med en gift man (Johan Rabeus); Pernilla August spelar den bedragna hustrun. Pernilla Augusts skådespel i filmen är av hög karaktär.  Filmen är vardagsrealistisk där kärleksrelationer och dess implikationer sätts i fokus. Sök bjuder på en hel del skratt men samtidigt är den också sorglig då lögner, svek och manipulation lyser igenom.
 
Andra kända skådespelare i filmen är Jonas Malmsjö, Leif Andrée och Mikael Persbrandt. Persbrandt spelar Lisas gamla ungdomskärlek, men han gör bara en biroll och är inte speciellt framträdande i filmen; hans säregna karaktär som vi är vana att se honom i ger ändå filmen lyster.
 
Trots att Sök är både sorglig och komisk så bottnar filmen egentligen i slutändan om moral: att konfrontera olika synsätt, att inte döma andra, att hitta tillbaka till sig själv och lära sig förlåtelse samt att den stora kärleken kan finnas där man minst anar det.