Problem för kineser som talar med utländsk media
Dokument antyder att det kan komma att bli repressalier mot personer som talar med utländsk press. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Officiella dokument avslöjar att polisen i Peking har beordrats att undersöka vanliga kineser som intervjuats av västerländsk media under OS.

Detta hävdar Reportrar utan gränser, och på organisationens hemsida finns kopior av de officiella direktiven som stöd för uttalandet.

Enligt Reportrar utan gränser står det klart och tydligt i dokumenten att polisen ska undersöka kineser som talar med utländsk media. Ett annat direktiv, daterat till dagen före OS började, gav tydliga riktlinjer för polisen gällande hur man snabbt ska hantera religiösa demonstrationer av alla slag.

”De gripanden av kineser som ville genomföra demonstrationer eller uttrycka sin mening under OS som skett den senaste tiden är exempel på myndigheternas önskan att ge sig på sina egna medborgare snarare än de tusentals utländska journalisterna,” skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida.

Den Paris-baserade mediagruppen sade även att dokumenten antyder att det kan komma att bli repressalier mot vanliga kineser som talat med utländsk press när spelen väl är slut och journalisterna har lämnat Kina.

Ett officiellt dokument ger instruktioner om vad man ska göra om den som intervjuas ”talar om ämnen såsom Tibet, Xinjiang, Taiwan eller Falun Gong samt om denne kritiserar partiet eller regeringen, men utan att bete sig mycket illa”. I dessa fall uppmanas polisen att ”tala med den intervjuade i enlighet med kinesisk lagstiftning och följa samt övervaka journalisten”.

Det har redan rapporterats om hur vanliga kineser gripits för att de talat med utländsk press om ämnen som kommunistregimen anser känsliga.

Reportrar utan gränser gav exemplet med två äldre kinesiska kvinnor som dömdes till ett års ”omskolning genom arbete” den 17 augusti för att de sökt tillstånd att demonstrera under spelen i en av de särskilda ”protestparkerna”.

En annan kvinna från Peking vid namn Zhang Wei, greps den 9 augusti för att hon inför västerländsk media klagat på hur hon blev av med sitt hus på grund av OS-projekt.

Reportrar utan gränser påpekade att myndigheternas skrämselkampanj mot lokala människorättsaktivister innan OS innebar att man förebyggde många aktioner med krav på sociala, religiösa och politiska rättigheter. Enligt Reportrar utan gränser har över 40 aktivister i Peking endera satts i husarreste, tvingats bort från staden eller gömt sig.

En annan punkt i direktiven är en order till Pekingpolisen att hantera alla protester och aktiviteter av religiösa grupper eller individer så snabbt som möjligt.

Polisen beordras att ”hålla åskådare på avstånd, ta till alla typer av knep för att ta udden av situationen samt omedelbart informera departementet för religiösa ärenden”.