Problem för den kinesiska exporten
Kinesiska fabriksarbetare i Dongguan i Guangdongprovinsen i södra Kina. Den globala finanskrisen har börjat påverka Kinas export. (Foto: AFP)


Enligt analytiker vid Kinas export- och importmässa, även känd som Kantonmässan, är Kinas exportsituation inte så dålig som tidigare förutspått, men den står inför allvarliga utmaningar. Ödet för ”Made in China” ligger fortfarande i vågskålen.

Konsumenter spenderade totalt runt 16,5 miljarder dollar på mässan. Den internationella finanskrisen må vara omfattande, men de stora summor som spenderades på Kantonmässan manar ändå till reflektion, skrev China News den 22 oktober.

De 16,5 miljonerna är ett tapp på 10,8 procent från i fjol. Det är dock värt att notera att fler företag deltog i år.

Elektronikexporten från Kina utgjorde nära 14 miljarder dollar, vilket är 13 procent mindre än i fjol. Kinesisk media har utnämnt elektronikmarknaden till exportens ”livlina”. Den senaste nedgången på elektroniksidan i Guangdong, Zhejiang och Jiangsu har skakat om förtroendet för industrin.

Kinas marknader i Europa och Nordamerika har också minskat. Det återstår att se om nya möjligheter kommer öppna sig för Kinas export.

Representanter för Kinas handelsministerium har även hållit flera samtal bakom stängda dörrar med företag för att diskutera Kinas exportsituation. Enligt uppgift ska en representant ha sagt att kinesiska företag har svårigheter både i och utanför landet och att de hela tiden ber om bistånd från myndigheterna.

Enligt analysen har den snabba exportökningen alltid varit en viktig faktor bakom Kinas ekonomiska tillväxt. I fjol utgjorde exporten 37 procent av Kinas BNP. Enligt planerings- och utvecklingskommissionen gick nästan 70 000 små och medelstora företag i konkurs under första hälften av 2008. De flesta av dem var försäljare av sådant som leksaker och kläder och har finansiering från Hongkong och Taiwan.

Finansexperter säger att statistiken från mässan visar att de negativa effekterna av den finansiella krisen redan kan ha börjat slå igenom.

http://en.epochtimes.com/n2/china/china-exports-financial-crisis-6175.html