Privatdetektiv kartlade tiggares verksamhet i Österrike
En tiggare ligger på marken på en gata i Rom och ber om pengar medan hon håller i ett radband, den 24 mars 2014. (Gabriel Bouys/AFP/Getty Images)


Den tyrolska grenen av Frihetspartiet (FPÖ) har tagit en kontroversiell väg för att komma åt problemet med tiggare i Innsbruck. De har anlitat en privatdetektiv för att kartlägga stadens tiggares aktiviteter, skriver thelocal.at.

Partiordföranden Mark Abwerzger tillkännagav resultatet av undersökningen på en presskonferens på tisdagen.

Enligt den hade de efter två månaders spaning funnit ”avgörande bevis” för att tiggeri bedrivs i kommersiell skala i Innsbruck.

Abwerzger anser att det rör sig hierarkisk organisation som opererar i staden. Som mest hade de 17 tiggare som samarbetade över hela staden. De placerades på olika platser av en övervakare.

I slutet av dagen hämtades tiggarna upp av olika fordon och togs till en buss där de fick överlämna dagsförtjänsten. Totalt samlade tiggarna gott och väl ihop 20 000 euro i månaden, sade Abwerzger.

Frihetspartiets parlamentariska gruppledare Rudi Federspiel, partitalesman för ordningsfrågor, förklarade att "det är helt klart väldigt organiserat…".

Det är osannolikt att någon av dem skulle vilja vittna om att de är utsatta för människohandel eller tvingade att tigga. Men enligt Federspiel var den enda slutsatsen man kunde dra att en maffialiknande organisation låg bakom. Och ingen av tiggarna är lokalinvånare.

Den tyrolska välgörenhetsorganisationen, Bettellobby, svarade med ett uttalande som fördömde FPÖ:s undersökning som ”föraktfull och respektlös”.

Bettellobby anser att undersökningen inte hade visat tydliga bevis på att organiserat tiggeri existerar i stor skala. Dessutom menar de att förbjuda tiggeri och spionera på tiggare kommer inte åt problemet bakom, nämligen fattigdom.

Frihetspartiet kommer lämna in den insamlade informationen till polisen eller staten, meddelade Abwerzger och Federspiel.

Andra länder har funnit andra kreativa sätt att ta itu med problemet, däribland Danmark som planerar att exportera sina tiggare till Sverige, skriver The Local.