Prisutdelning för människorättsliga bragder
Chen Yizi och Wei Jingsheng (Foto: Epoch Times)


Hundratals personer som engagerar sig för mänskliga rättigheter samlades i Los Angeles när Asia Pacific Human Rights Foundation (APHRF) delade ut pris till bland andra Dalai Lama och kongressledamoten Dana Rohrabacher.

Med fokus på Stillahavsregionen och OS i Peking 2008 pratades det mycket om Kina och mänskliga rättigheter. Bland talarna fanns medlemmar i det kinesiska demokratipartiet, Falun Gong-utövare, Dalai Lama och välkända, demokratiförespråkande författare.

Dalai Lama var själv inte närvarande för att emotta priset som tilldelats honom. Istället var en av hans representanter på plats och läste upp Dalai Lamas tal. Från början stödde han beslutet att förära Peking med OS 2008, sade han i sitt tal och tillade:

– Men Kina måste också
, genom att etablera ett öppet och harmoniskt samhälle baserat på principer som öppenhet, frihet och rättssäkerhet, vinna omvärldens respekt och aktning.

Den välkände kinesiske demokratikämpen och författaren av dokumentet ”Den femte moderniseringen” (skriven på ”demokratimuren” i Peking 1978) Wei Jingsheng, var en av de sex personer som hade ett möte om människorättssituationen i Kina med president George Bush i Vita Huset 29 juli. I sitt tal vid prisutdelningen sade han att kineserna behöver större självtillit för att kunna bygga upp ett nytt samhälle baserat på mänskliga rättigheter.

Även Chen Yizi, före detta chef för det kinesiska statsrådets forskningsinstitut och Zhao Ziyangs högra hand innan massakern vid Himmelska Fridens Torg 1989, var på plats. Han var en högt uppsatt partitjänsteman men har levt i exil sedan han lade fram ett reformeringsförslag i regeringen. Han menade att en nation som inte bryr sig om mänskliga rättigheter och blir korrupt kommer att falla.
 
Judy Chen, som utövar
Falun Gong, tilldelades priset för sitt outtröttliga arbete med Tuidang (”Lämna partiet”), en global kampanj som är till för att hjälpa kineser att ta avstånd från det kinesiska kommunistpartiet. Judy var en av dem som utsattes för trakasserier i Flushing, New York, i början av sommaren då en KKP-stödd mobb våldförde sig på Tuidang-centrets manifestation.

Demokratikämpen och författaren Mo Fengjie har gett ut en bok med berättelser som skildrar hur kineserna förföljs av sin egen regering. Han beskrev hur kommunismen kom till Kina från Ryssland på 20-talet, hur KKP tog kontroll över landet 1949 och missledde befolkningen.

– Följer man en demon med en ängels ansikte leds man slutligen till helvetet, sade han.

Asia Pacific Human Rights Foundation (APHRF) har sitt huvudkontor i Los Angeles. De har även kontor i Hongkong, Nya Zeeland, Australien, Japan och i flera europeiska länder.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/human-rights-international-awards-2175.html