Prinsessan Madeleine 25 år
Prinsessan Madeleine hälsar på besökare som kommit för att gratulera på födelsedagen. Drottning Silvia och Prins Carl Philip syns till vänster om henne. På höger sida, Kung Carl XVI Gustaf och Kronprinsessan Victoria. (Foto: AFP/SCANPIX SWEDEN / Pontus Lundahl)


På kungliga slottets inre borggård tog födelsedagsbarnet, prinsessan Madeleine, emot allmänhetens gratulationer på söndagsförmiddagen till musik och ackompanjemang av arméns trumkår.

Under en timmes ceremoni med paradmarsch och musik kunde allmänheten samlas för att fira prinsessan på sin 25:e födelsedag.

Även Kung Carl XVI Gustaf, och Drottning Silvia, samt Carl Philip och Kronprinsessan Viktoria deltog i ceremonin som försvarsmakten bjöd på å Madeleines vägnar.

Prinsessan Madeleine är Kung Carl Gustaf och Drottning Silvias yngsta barn. Hon föddes den 10 juni 1982 och fick det fullständiga namnet Madeleine Thérèse Amelie Josephine. Förutom titeln som Sveriges Prinsessa, är hon även Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

Prinsessan Madeleine studerar heltid på Stockholms universitet och har därför ett väldigt begränsat officiellt program. Hovstaten samordnar alla officiella framträdanden för henne och de övriga barnen.

Frågor som Prinsessan engagerar sig särskilt i, är alla av social karaktär. Såväl för hemlösa och utslagna, som för konst, kultur, dans och teater. Sedan barndomen har dock hennes stora intressen varit hästar och ridsport.

Under våren 2007, liksom tidigare kommer Prinsessan att arbeta på World Childhood Foundations huvudkontor i Stockholm. Parallellt med arbetet på Childhood läser hon en magisterkurs i organisation och ledarskap vid Stockholms universitet.

I juni 2005 utsågs Prinsessan Madeleine till beskyddarinna för Europa Nostra i Sverige. Europa Nostra är en europeisk organisation som syftar till att bevara det europeiska kulturarvet.

Källa: www.royalcourt.se