"Prinsessan" Dong visar upp kinesisk dans
Dong Meijing (mitten bakre raden) framför manchudansen tillsammans med en trupp från dansskolan Feitan i New York, vid NTDTV:s kinesiska nyårsgala. (Foto: Epoch Times)


Långsamt, långsamt går ridån upp. Elegant klassisk musik flödar mjukt och en grupp vackra ”Geges” uppenbarar sig. Med små graciösa steg börjar de dansa till publikens växande applåder.

Gege betyder prinsessa och är hämtat från den kinesiska Qing-dynastin. I Manchudansen, som är en del av programmet i New Tang Dynastis Televisions kinesiska nyårsgala, uppträder dansare från dansskolan Feitan som Geges. I klassiska förnäma klädedräkter ger de publiken en bild av den traditionella kinesiska kulturen.

Dong, som är en av dansarna i Manchudansen, började dansa när hon var fyra år. Med sina pigga ögon och vänliga leende berättar hon för Epoch Times att hon blev mycket glad då hon fick veta att hon antagits till dansskolan Feitan. På skolan har hon fått professionell träning i balett och traditionell kinesisk dans. Med sin ihärdighet har Dong lagt en stadig grund för karriären som dansartist.

Dong dansar i många av galans i nummer. Hon berättar att när hon första gången satte på sig skorna för Gege-dansen hade hon svårt att hålla balansen, för att inte tala om att snurra och sparka samtidigt.

– Det var verkligen svårt, men efter mycket träning har jag vant mig, säger hon och skrattar.

På frågan om vilket nummer hon gillar bäst, svarar hon utan tvekan, ”Den mongoliska skåldansen.”

– Mongoler är tuffa och okonstlade. De spatserar bekymmerslöst omkring på slätterna med en pagod av skålar staplade på huvudet. Jag känner igen mig i dem. Oftast är jag öppen och optimistisk av mig, säger hon.

Men inte ens skåldansen var lätt i början:

– Först lyckades jag inte få in känslan. Men så föreställde jag mig själv som en mongolisk flicka som gick omkring på slätten och vänligt räckte fram en skål mjölk till publiken. Det gav mig en bra känsla!

För dansarna i galan är regelbunden träning av yttersta vikt.

– En liten miss bara med handen eller foten kan vara avslöjande, säger Dong.
Varje dag spenderar hon två timmar på en bom där hon bland annat övar stretching för att få tillräcklig flexibilitet i kroppen. Dessutom måste dansarna öva galanumren varje dag, från morgon till kväll.

New Tang Dynasty Televisions kinesiska nyårsgala kommer till Paris den 24 och Berlin 27-28 februari.