Prins Charles och Camilla på Skandinavienturné
Prins Charles (t.h) och hans fru Camilla besökte den 20 mars Nobels Fredssenter i Oslo där de träffade överlevande från massakern på Utöya. Resan fortsätter sedan till Sverige och Danmark. (Foto: AFP/Lise Aserud)


Prins Charles och hans hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall, besöker Stockholm den 22-24 mars. De är på en rundtur i de tre skandinaviska länderna med anledning av att det är 60 år sedan drottning Elizabeth II tillträdde tronen. De är inbjudna av kung Carl Gustaf.

I dag förmiddag landade prinsen av Wales och hertiginnan av Cornwall i Oslo. Vid flygplatsen möttes de av kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. På tisdag kommer de att besöka Nobels Fredssenter och träffa de överlevande från Utöya, rapporterar norska NRK.

Prins Charles hjärtefrågor är hållbar miljö, social sammanhållning och ungdomsfrågor.

– Det finns många likheter mellan de skandinaviska länderna och Storbritannien och det är därför som kungligheterna har valt att göra en rundtur i Skandinavien, sade Storbritanniens ambassadör Paul Johnston vid pressmötet på Storbritanniens ambassad på tisdag eftermiddag.

På torsdag besöker kungliheterna tillsammans med drottning Silvia och statsminister Fredrik Reinfeldt Fryshuset. Det är prins Charles som har önskat att få besöka Fryshuset eftersom han är intresserad av sociala frågor och för metoder som kan skapa social integration och framtidshopp bland unga. Prinsen vill lära sig mer hur Sverige arbetar med ungdoms- och immigrationsfrågor.

Prins Charles visar också ett stort intresse för hållbar miljö, och tillsammans med sin hustru, hertiginnan av Cornwall kommer de att avsluta statsbesöket på lördag på Saltå Kvarn i Järna.

Det är första gången som prins Charles gör ett officiellt besök i Sverige.

Efter besöket i Skandinavien kommer de att resa till Australien, Kanada, Nya Zeeland och Papua Nya Guinea, för att fira att drottning Elizabeth II har suttit 60 år på tronen.