Prestigekonserthus invigs i Hamburg
Många år och miljarder senare är bygget av Elbphilharmonie äntligen klart att invigas. (Foto: Daniel Reinhardt-arkivbild)


I kväll invigs Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie, som staden hoppas ska bli ett landmärke i paritet med operahuset i Sydney.

Bygget har försenats med över sex år och kostat tio gånger så mycket som det först var tänkt. Slutnotan för Hamburg landade på motsvarande 7,5 miljarder kronor.

2 100 gäster har bjudits in till invigningen, bland dem förbundskansler Angela Merkel och president Joachim Gauck. Säkerheten under kvällen rapporteras vara rigorös och många tyskar har julens terrordåd i Berlin färskt i minnet.

Trots att Hamburgborna har fått hosta upp en ordentlig skatteslant har de redan tagit byggnaden till sina hjärtan om man får tro stadens borgmästare Olaf Scholz.

– Det var en svår förlossning, men de har tagit till sig barnet, sade han.

Enligt Scholz är alla föreställningar till och med slutet av juli utsålda och över en halv miljon besökare har redan kommit för att titta på byggnaden.

Det var tidigare tänkt att svenska Camilla Tilling skulle sjunga under invigningen, men hon tvingades ställa in på grund av sjukdom.

(TT-AFP)