Pressfrihetspris till dödsdömd iransk journalist
Den dödsdömde kurdiske journalisten Adnan Hassanpour.


Adnan Hassanpour är iransk journalist med ett dödsstraff hängande över sig. Han tilldelades Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2007 med motiveringen: ”I ett land där en repressiv regim hindrar journalister från att rapportera fritt vågade han skriva kritiskt. För det dömdes han till döden.”

2005 förbjöds Adnan Hassanpour att arbeta på tidningen Asou av Ministeriet för kulturell och islamisk inriktning. Han skrev ofta om inrikespolitik och om ämnen relaterade till den känsliga kurdfrågan. Fram tills han greps för ett år sedan arbetade han bland annat på Voice of America och Radio Farda.

I juli förra året dömdes han tillsammans med kollegan Abdolvahed Botimar till döden av en revolutionär domstol i staden Marivan. Domstolen slog fast att de gjort sig skyldiga till ”aktiviteter som undergrävt nationens säkerhet” och spionage samt att de var att betrakta som ”Guds fiende”.

De båda hungerstrejkade under juli och augusti mot Sanandajfängelsets dåliga förhållanden och för att de inte fick ta emot besök från vare sig familj eller advokater. Deras familjer vädjade till dem att avbryta hungerstrejken eftersom deras hälsa stod på spel och den avbröts i början av september.

Domen mot kollegan ogiltigförklarades när fallet gick till Irans högsta domstol men slogs fast för Hassanpour.

– Dödsdomen visar på Irans totala brist på respekt för humanitär rätt och är ett exempel på hur regimen försöker tysta orädda journalister och människorättsaktivister i landet, säger Gunnel Werner, ordförande för Reportrar utan gränser.

I pressmeddelande från Reportrar utan gränser framkommer att Hassanpour inte fått veta de exakta detaljerna bakom högsta domstolens dom. En av advokaterna fick inte alls veta att dödsdomen fastslagits mot Hassanpour och att domen mot Botimar, som fortfarande sitter fängslad, ogiltigförklarats. Gunnel Werner, ordförande för Reportrar utan gränser säger:

– Vi kräver att Hassanpour och Botimar omedelbart släpps fria och att Sveriges regering tillsammans med ledarna för världens demokratier protesterar direkt till den iranska regimen. Att fängsla journalister och döma dem till döden enbart för att de utför sitt arbete är fullständigt oacceptabelt, säger Gunnel Werner.

Priset utdelas 20 februari på UD:s pressrum i Stockholm.