Pressfriheten i Ukraina vittrar bort
Ukrainas president Viktor Janukovitj framför en storbildsskärm som visar honom själv, under en presskonferens i Kiev den 4 juni, tillägnad de hundra dagar han då hade varit president. Sedan han kom till makten i februari har det rapporterats om censur, fysiska angrepp och hot mot journalister. (Foto: Sergei Supinsky/AFP)


Pressfriheten har minskat drastiskt i Ukraina sedan den Ryssland-vänliga presidenten Viktor Janukovitj kom till makten tidigare i år. Detta rapporterar Reportrar utan gränser.

— Vi har sett att det blivit alltmer problematiskt att vara en oberoende journalist i Ukraina, säger Jean-François Julliard, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RUG), under en presskonferens i Kiev på onsdagen.

Medlemmar från RUG har i dagarna besökt Ukraina och träffat journalister, tjänstemän och parlamentsledamöter för att ta reda på hur det står till med pressfriheten i landet.

Alltsedan Viktor Janukovitj tog över presidentämbetet i februari i år har oron ökat över censur av medierna samt rapporterade fall där journalister utsatts för fysiska angrepp och trakasserier.

Flera tv-kanaler som tidigare strävade efter redaktionellt oberoende har fått se sina sändningsfrekvenser avstängda. 

Journalister klagar över att regeringen blivit mindre lyhörd och att man endast har ett fåtal öppna möten med pressen.

De allt svårare omständigheter som journalister nu ställs inför markerar slutet på en trend med ökad pressfrihet under de senaste åren.

Ukrainas förre president, Viktor Justjenko, hade låtit media bli alltmer oberoende och kritiska mot myndigheterna, vilket i sin tur ledde till att media uttryckte stark kritik mot honom — de tog tillfället i akt.

Enligt mediaexperter är ett orosmoment att ägarna till ukrainska mediebolag vill vara lojala mot regeringen.

”Allt detta avspeglar sig på det utrymme för information som finns i landet, vilket innehållit mycket mindre kritik av den nuvarande regeringen, färre åsikter från oppositionen och mer beröm,” säger Victoria Sumar, chef för Kievs Massmediainstitut i en rapport. 

Ledaren för den ukrainska säkerhetstjänsten, Valery Khoroshkovsky, har av presidenten utsetts till medlem av High Council of Justice och getts ansvaret för att undersöka censuren. Detta har lett till att integriteten i hans undersökning har ifrågasatts.

— Janukovitj måste göra ett offentligt uttalande och försäkra att han vill försvara pressfriheten i Ukraina och kommer göra sitt bästa, säger Julliard.

Samtidigt har ukrainska myndigheter hållit fast vid att de är hängivna demokratin, och taktiken hos den nuvarande regeringen är främst att ”ignorera kritik och förslag, säger Sumar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39618/