Pressfriheten hotas i Montenegro


Montenegros före detta premiärminister har stämt landets enda oberoende dagstidning. Vissa säger nu att stämningen kommer att ha en ”nedtryckande inverkan” på pressfriheten.

Milo Djukanovic stämmer dagstidningen Vijesti för ärekränkning efter att dess ägare Zeljko Ivanovic anklagat ex-ledaren för att ha lejt banditer till att misshandla honom. Skadeståndet tros vara det högsta en dagstidning krävts på i landet. Enligt yttrandefrihetens vakthund Article 19, är summan oproportioneligt stor jämfört med liknande fall.

En lång dispyt mellan den prisbelönta dagstidningen och den före detta premiärministern förmodas ligga bakom ärendet. Ivanovic menar att det är ett försök att tysta ned Vijestis kritiska bevakning.

Djukanovic avgick som premiärminister 2006, men har fortsatt sin maktutövning på regeringsnivå som partiledare för det ledande socialdemokratiska partiet (DPS).

– Det är för närvarande en väldigt tryckt stämning, säger Ivanovic. Alla vet att problemen finns men ingen vill säga någonting. Det är klart och tydligt vad han vill. Han vill att den här dagstidningen ska försvinna från samhället. Han framför budskapet att ingen kan tala emot honom.

Till en början, under befrielserörelsen Montenegro i slutet av 90-talet, stöttade tidningen Djukanovic men den har alltmer tagit avstånd från honom.

Tidigt på morgonen den 2 september förra året attackerades Ivanovic med basebollträn och metallstavar på hemväg från Vijestis tioårsjubiléum. Ett ”vykort” från Djukanovics familj, sade Ivanovic till media.Två personer arresterades för överfallet och de ställdes inför rätta, men Ivanovic hävdar att det inte var de personerna som anföll honom. Fallet lades ned.

Medan de flesta andra medier även rapporterat om Ivanovics sida av händelsen, har Djukanovic strävat efter att vidta rättsliga åtgärder mot Vijesti. Han stämmer tidningens ansvarige utgivare, chefsredaktören Ljubisa Mitrovic och Ivanovic.

Bråket mellan de båda parterna började efter att Ivanovic anslöt sig till en grupp intellektuella som ställde sig i opposition mot International League of Humanists beslut att tilldela Djukanovic ett pris. Djukanovics parti skickade ut ett pressmeddelande i vilket de porträtterade oppositionsgruppen som en skam för landet, en mening som majoriteten av landets nyhetstidningar tog fasta på.

En talesperson för World Association of Newspapers menar att rättsfallet kommer att ha en ”nedkylande effekt” för pressfriheten i landet.