Pressfriheten både bättre och sämre
Jesper Bengtsson tycker det är dags att gå vidare efter fyra år som ordförande i Reportrar utan gränser. (Foto: Bengt Oberger)


En dubbel utveckling. Så sammanfattar Jesper Bengtsson press- och yttrandefrihetsfrågorna i världen under sina fyra år som ordförande i Reportrar utan gränser. Nu lämnar Bengtsson ordförandeposten.

Under fyra händelserika år har journalisten och författaren Jesper Bengtsson, i egenskap av ordförande för Reportrar utan gränser, följt press- och yttrandefrihetsfrågor i världen på nära håll. Men nu är det dags att gå vidare.

Bengtsson upplever att debatten om pressfrihet har blivit mycket mer intensiv under hans period som ordförande, och att pressfriheten har blivit både bättre och sämre.

– Den har blivit bättre i den meningen att internet har öppnat upp för större möjligheter för pressfriheten, men hoten mot pressfriheten har också ökat, så det är en dubbel utveckling, sade han i en intervju med Epoch Times.

Hoten från många regimer som kontrollerar internet har intensifierats under de här åren,  det är märkbart i hur hela pressfrihetsutvecklingen har varit, berättade han. Antalet registrerade hot och registrerade trakasserier, ofta rent fysiska, har också ökat.

– Ta ett fall som Mexiko där utvecklingen har gått i helt fel riktning under de sista åren, där drogkartellerna i norra delarna av landet förhindrar alla former av granskning av både deras verksamhet och korrupta mediers verksamhet.

Jesper Bengtsson antog uppdraget som Reportrar utan gränsers ordförande just som OS skulle arrangeras i Kina 2008. Han tycker att människorättsorganisationer och aktivister gjorde en viktig markering där, och att OS blev en vändpunkt där världens medier började skriva mer om missförhållanden i Kina. Han drar en parallell till diskussionerna som drogs igång i anslutning till Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan.

– Man kan inte ha ett stort evenemang, eller ett internationellt evenemang över huvud taget, i ett land som samtidigt kränker pressfriheten utan att det uppmärksammas. Under OS i Peking uppmärksammades det verkligen, det blev ju jämte idrotten den kanske största diskussionen, om Kina inför OS.

I dagsläget har dock situationen återgått till att handla mer om ekonomi och framgångsfaktorer i Kina igen, påpekar Bengtsson.

Bengtsson tycker att svenskarna är mycket medvetna om yttrandefrihetsfrågor i världen, men att det hos många finns en grundläggande misstro mot journalister.

– Det gör att det ibland är svårt att försvara journalisters rätt att faktiskt arbeta som journalist. Jag märkte det bland annat i diskussionerna kring Johan Persson och Martin Schibbye förra året, att många ifrågasatte om de verkligen var journalister och om journalisters rätt att gå in i ett område som Ogadenprovinsen. Så det är dubbelt där också.

Han kommer fortsätta att följa frågorna, som längs vägen kommit att bli hans hjärtesak, men inte på samma organiserade vis.

– Insikten om att pressfrihetsfrågorna är viktiga för människor som lever i länder där de kränks har varit väldigt viktig för mig, och har gjort det väldigt lätt att arbeta med de här frågorna. Jag är fortfarande intresserad av dem så jag kommer fortfarande att skriva om dem, sade Jesper Bengtsson.

Jesper Bengtsson föddes 1968 och var tidigare ledarskribent på Aftonbladet, chefredaktör för Sekotidningen och bokförläggare på Atlas. I sin blogg beskriver han sig själv som en ”Linköpingsbo som bott 10 år i Stockholm och sedan dragit till Flen”. Han är idag far till tre barn, chefredaktör för tidskriften Omvärlden och på deltid frilansjournalist. Han har även skrivit flera böcker om samhälle och politik.