Pressfrihet: Fyrtio förbrytare namngivna
Iranske fotografen Reza (i mitten med hatt) och väktarna av mediernas rättigheter, Reportrar utan gränser (RSF), håller upp ett skrynklat porträtt av Irans president Mahmoud Ahmadinejad under en protestdemonstration framför den iranska ambassaden i Paris, den 3 maj 2010, med krav på frigivning av journalister som sitter fängslade i Iran. (Foto: Miguel Medina / AFP / Getty Images)


De som bryter mot pressfriheten namngavs av de internationella väktarna av mänskliga rättigheter, Reportrar utan gränser (RSF), på måndagen. Årets lista släpptes på Pressfrihetens dag och omfattar 40 namn, vilka inkluderar presidenter, premiärministrar, regeringstjänstemän, politiker, religiösa ledare, miliser och kriminella organisationer.

– Förbrytarna är mäktiga, farliga, våldsamma, och står över lagen. De kan inte tolerera pressen utan behandlar den som en fiende och attackerar journalister direkt, sade RFS i ett uttalande.

Bland dessa presidenter och premiärministrar återfinns Kinas ledare Hu Jintao, Irans president Mahmoud Ahmadinejad, Kubas ledare Raúl Castro och Rysslands premiärminister Vladimir Putin.

Försämringen av pressfriheten är starkt kopplad till Asien, delar av Afrika och Sydamerika.

Kuba är ett av världens största fängelser för media, direkt efter Kina och Iran, enligt vad RSF uppger.

Nio journalister har dödats sedan början av 2010 samtidigt som ca 300 reportrar och internetanvändare för närvarande är frihetsberövade, säger människorättsaktivister.

Högst upp på årets lista står talibanernas ledare mulla Mohammad Omar från Afghanistan som lett gruppen sedan 1994 och har stort stöd i Pakistan.

Nytillkommen från ryska politiker är Kreml-stödde presidenten i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov. Ryska och internationella människorättsorganisationer lägger ansvaret för förföljelsen av oliktänkande och människorättsaktivister i Tjetjenien samt införandet av regimen i landet, på Kadyrov.

I juli 2009 kidnappades den prisbelönta förespråkaren för mänskliga rättigheter Natalia Estemirova från sitt hem i Tjetjenien och mördades, vilket orsakade stor uppståndelse hos allmänheten. Hennes mördare har ännu inte ställts inför rätta.

Estemirova övervakade situationen gällande de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien för Memorial, en rysk människorättsorganisation. Hon gav också råd till medborgare i rättsliga frågor.

Efter att Kadyrov tillträdde sin tjänst 2007 har huvudstaden Groznyj till stora delar återuppbyggts och livet återgått till det normala efter två stora krig i norra Kaukasus sedan 1994.

Över 5 000 människor försvann under omfattande militär verksamhet under åren 2000-2004, enligt vad människorättsgrupper uppger. Ryska människorättsorganisationen Memorial säger att bortförandena syftade till att skrämma vanliga civila till att inte motsätta sig regeringens abnorma aktiviteter.

– Det tjetjenska samhället har helt brutit samman och kan inte skydda sig, sade Estemirova en gång i en intervju med Amnesty International. 

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34647/

Länk till listan med alla fyrtio länderna: http://www.reportrarutangranser.se/images/M_images/Predator10.pdf