Presidentval i Finland 2012
Presidentkandidaten Sauli Niinistö med nuvarande president Tarja Halonen. Bilden är tagen den 29 januari 2006 då Niinistö också kandiderade till president. (Foto: AFP/Markku Ulander/ Lehtikuva)


Det finska presidentvalet den 22 januari 2012 kan bli en rysare.

Snart kommer den sittande presidenten socialdemokraten Tarja Halonen att lämna över sin presidentpost efter tolv år som Finlands president. Hon valdes år 2000 till Finlands första kvinnliga president och 2006 blev hon omvald och har nu suttit två mandatperioder.

Presidentkandidaten Sauli Niinistö från Samlingspartiet är en stor favorit bland väljarna, och leder med 40 procents stöd enligt opinionsundersökningen. Men allt tyder på att det behövs en andra valomgång innan valresultaten är klara.

Enligt mätningarna har kandidaterna Väyrynen, Soini, Haavisto och Lipponen mellan fem och nio procents stöd enligt opinionsundersökningen, och Biaudet, Essayah och Arhinmäki mellan två och tre procent.

Om ingen av kandidaterna får majoriteten av rösterna i den första omgången, sker en andra valomgång på söndagen den 5 februari 2012. De två kandidater som fått flest röster deltar i omvalet. Den som får flest röster i andra omgången väljs till president.

Omkring 4,4 miljoner människor i Finland har rösträtt i presidentvalet 2012.

De åtta presidentkandidaterna som tävlar om presidentposten är:

Sauli Niinistö, Samlingspartiet
Paavo Lipponen, Socialdemokraterna,
Paavo Väyrynen, Centern
Timo Soini, Sannfinländarna
Pekka Haavisto, De gröna
Eva Biaudet, Svenska folkpartiet
Paavo Arhinmäki, Vänsterförbundet
Sari Essayah, Kristdemokraten

Presidentval i Finland hålls vart sjätte år. Den som vinner presidentvalet kan kandidera för en mandatperiod till efter sex år och sitta som president under högst två mandatperioder.

1907 införde storfurstendömet Finland allmän rösträtt, och i Finlands första riksdag fanns det nitton kvinnliga riksdagsledmöter.