Presidentmötet kritiseras i Taiwan
Demonstranter protesterar i Taiwans huvudstad Taipei mot mötet i helgen mellan Kinas och Taiwans presidenter. (Ashley Pon/Getty Images)


Toppmötet mellan Kinas och Taiwans presidenter i lördags har väckt både kritik från taiwanesiska oppositionspolitiker och protester från allmänheten. Många fruktar att mötet kommer att leda till ytterligare närmanden till Kina, men samtidigt är den avgående taiwanesiske presidenten Ma Ying-jeous maktställning svag, och hans parti riskerar att förlora presidentposten i valet i januari.

När Kinas president Xi Jinping och Taiwans president Ma Ying-jeou möttes den 7 november skedde det på ett hotell i Singapore, och de båda ledarna kallade varandra ”Herr Xi” och ”Herr Ma” för att ta udden av den känsliga situationen. Både det kommunistiska Kina och det nationalistiska Taiwan gjorde efter inbördeskrigets slut 1949 anspråk på att vara den enda legitima kinesiska regeringen.

Under mötet fattades inga officiella beslut, och ingenting skrevs under, utan det hela var snarare symboliskt. Båda sidor talade dock om det hela som ett historiskt ögonblick, och enligt medierapporteringen var det en ton av allmän förbrödring mellan de två presidenterna.

Fastlandskinesiska statsstyrda medier gladdes åt mötet, men i Taiwan var reaktionerna desto mer blandade. Tsai Ing-wen, från det demokratiska progressiva partiet (DPP), som anses ligga bäst till för att bli nästa president, var kritisk mot Ma. I ett pressmeddelande efter mötet skrev hon att hon ”tror att de flesta taiwaneser är lika besvikna som jag”.

”Vi hade hoppats att president Ma skulle tala om Taiwans demokrati, frihet och Republiken Kinas [Taiwans] existens. Än viktigare, vi hoppades att han skulle nämna det taiwanesiska folkets rätt att göra sina egna val. Inget av dessa nämndes dock.”

I ett tal vid ett massmöte i staden Taichung på söndagen anklagade hon Ma, som har väldigt låga popularitetssiffror, bara omkring 20 procent, för att ”inte lyssna på allmänheten” och för att inte ens ”förstå den sanna innebörden av demokrati”, rapporterade Voice of America. DPP vill inte se en återförening mellan Kina och Taiwan, och många inom partiet vill se en taiwanesisk egen stat.

Redan när mötet blev känt förekom det offentliga protester i Taiwan, och de som fruktar att mötet ska leda till ett närmande till Kina anklagar president Ma för att ”sälja ut” Taiwan.