Presentatören om Shen Yun "Det kommer från deras hjärtan"


Leeshai Lemish är en av de värdar som presenterar Shen Yun Performing Arts föreställningar runt om i världen. Han har bland annat agerat konferencier när Shen Yun Performing Arts varit på anrika platser som Radio City Music Hall i New York, Royal Festival Hall i London och även Cirkus i Stockholm.

Leeshai har en fil kand i Asienstudier och talar flytande mandarin, vilket är en av anledningarna till att han blev konferencier för föreställningen. Han gav sig på att försöka översätta namnet ”Shen Yun” för oss som inte kan kinesiska.

– Kinesiska är ett oerhört rikt språk, så det är lite svårt att översätta. ”Shen” betyder ungefär ”gudomlig”, och ”Shen Yun” tillsammans skulle kunna översättas som ”gudomlig ande” eller ”essensen av den gudomliga rörelsen, mystisk dragningskraft” och liknande. Shen Yun Performing Arts handlar om att återuppväcka den kinesiska kulturens traditioner, vilka är djupt andliga.

De som går för att se Shen Yun kan förvänta sig en mycket dynamisk föreställning, menar Leeshai Lemish. Han förklarar att kärnan består av musik och dans, både klassisk kinesisk dans och olika folkdanser. Dansen ackompanjeras av en orkester som på ett unikt sätt kombinerar klassiska västerländska och kinesiska instrument. Kostymerna är mycket vackra och färggranna och till stor del handgjorda. Det finns dessutom en datoranimerad bakgrund som skapar liv och ger scenen djup.

Shen Yun Performing Arts är baserat i New York och de flesta dansarna är av kinesisk härkomst, men uppvuxna i väst. Tack vare att de befinner sig utanför Kina har koreografer och kompositörer friheten att återuppliva kinesiska traditioner, vilket tyvärr inte går i dagens Kina. Leeshai berättar att Shen Yuns uppdrag är att väcka upp den femtusenåriga, mycket rika kinesiska kultur som till stora delar gått förlorat under kommunistpartiets välde, särskilt den andliga kärnan i kulturen.

Detta tar sig bland annat uttryck i att alla artister och övriga som jobbar med produktionen försöker leva efter den traditionella kinesiska kulturens måttstockar, och verkligen leva upp till värden som medkänsla, sanningsenlighet, tolerans och ödmjukhet.

– Det kommer från deras hjärtan. När de kommer ut på scenen och uppträder känner publiken detta och de blir också mycket berörda av det, säger Leeshai Lemish

Kinesisk dans har ett unikt och levande sätt att gestalta berättelser från Kinas långa, rika historia och ofta har numren ett budskap. Dansen om den store generalen Yue Fei, som levde under Songdynastin för 800 år sedan, är ett exempel.

– Kina var invaderat norrifrån och Yue Fei stod inför dilemmat att stanna hemma och ta hand om sin gamla mor eller försvara sitt land. Det var ett val mellan lojalitet mot landet eller en sons lojalitet mot sin mor, båda två viktiga kinesiska värden. Vad som till sist hände var att hans mor tatuerade in tecknen ”tjäna landet lojalt” på hans rygg, för att uppmuntra honom. På så vis kunde han både visa sin mor respekt och försvara sitt land.

Den speciella orkestern är också en viktig del av föreställningen.

– Den är verkligen unik i sitt slag i världen. Kompositörerna har tagit klassiska västerländska instrument som violin och oboe och kinesiska instrument som erhu, pipa, suona och en mängd slagverksinstrument och kombinerat dem på ett harmoniskt vis.

– Man tror kanske inte att de skulle kunna samverka, men det blir oerhört vackert och unikt, säger Leeshai Lemish.