Premiärminister vann holländskt val
NEDERLÄNDERNA, Haag: Den holländska avgående premierministern Jan-Peter Balkenende från Kristendemokratisk parti gratuleras spontant av lokala invånare när han väntar på ankomsten av NATO:s generalsekreterare holländare Jaap de Hoop Sheffer i Haag den 23 november 2006. AFP PHOTO ANP PHOTO EVERT-JAN DANIELS


Hollands premiärminister förklarade sig sent i på onsdagskvällen som vinnare sedan prognoser gett hans parti flest röster i valet. Men hans kristdemokrater tappar röster vilket bäddar för en samlingsregering.

På onsdagskvällen gick holländarna till val och premiärminister Jan Peter Balkenende sade sent på kvällen att hans sida segrat i parlamentsvalet. Hans kristdemokratiska parti CDA blev åter det största i parlamentet, sade han enligt AFP. CDA tappar dock röster jämfört med tidigare val.

– Detta bäddar för samlingsregering, säger bedömare.

Långa förhandlingar väntar därmed om vilka som ska leda Nederländerna efter valet: Kristdemokraterna minskar men förblir alltså störst och Arbetarepartiet rasar samtidigt som vänsterpartiet SP går upp som en raket och tog 24 mandat.

När de cirka tolv miljoner röstberättigade hade haft chansen att göra sitt val, runt 80 procent av dem gick till valbåsen, verkade det upplagt för många förhandlingsrundor.

Att få ihop en majoritet på 76 platser i den 150 mandat stora andra kammaren blir svårt. Särskilt som inte ens ett av de mer tippade alternativen, en samlingsregering med kristdemokraterna i CDA och Arbetarepartiet PvdA såg att få ihop platser för en majoritet tillsammans enligt de tidiga prognoserna under valvakan. Ett försök att få ihop en regering, en storkoalition, mellan de två gjordes 2003.

Vill premiärminister Jan-Peter Balkenende och hans CDA försöka bygga på den regering som nu finns måste det till flera nya partners. Den nuvarande stora partnern, högerliberala Folkpartiet för frihet (VVD) såg ut att tappa stort. Som ledare för det största partiet får Balkenende första chansen att få ihop en regering.

Arbetarepartiet (PvdA) är näst störst men gick klart bakåt, enligt prognoserna ett tapp på en nästan en fjärdedel av mandaten. Trots den stora framgången för en av partiets möjliga partners, det radikala vänsterpartiet SP, innebär Arbetarepartiets egen tillbakagång att en koalition med SP och Gröna vänstern inte räcker för majoritet.

Flera nya partier såg ut att komma in i värmen. Starkast tycktes partiet för frihet (PvV) under den omtalade partiledaren Geert Wilders gå framåt genom att knipa uppemot nio mandat. Tidigare hade partiet inga alls i eget namn. Wilders, en utbrytare ur högerliberalerna VVD, står för en hård linje mot invandrare och islam och har gjort motstånd till ett framtida turkiskt medlemsskap i EU till en av sina stora frågor.

Partiet för djuren (PvD) låg bra till för att få sina första mandat i parlamentet.

Opinionsläget har svängt, från fördel Arbetarepartiet till fördel CDA och SP, i en valrörelse som mest handlat om ekonomiska frågor. Premiärminister Balkenende har kunnat ta poäng på att den nederländska ekonomin är stark och tiderna verkar bli än bättre.

Den stora vinnaren SP tycks å andra sidan ha gått framåt på ett socialt och ekonomiskt antiliberalt budskap. SP kan bli Nederländernas tredje största parti.

Före midnatt framträdde Balkenende med beskedet att hans CDA har segrat igen. ”Fyra år till” skanderade hans förtjusta anhängare.

I valet 2003 var mordet på den islamkritiske politikern Pim Fortuyn 2002 i färskt minne. Men den här gången har valdebatten inte handlat särskilt mycket om invandring och integration, även om diskussioner har uppstått om regeringens förslag om ett ”burkaförbud”.