Premiär fredag: Lejon och lamm
Tom Cruise visar upp sin allvarliga sida i Lejon och lamm som har svensk biopremiär idag. (20th Century Fox)


I denna dialogbaserade berättelse om den väsentligaste ja- eller nej-frågan i vår tid, spelar Meryl Streep journalisten Janine Roth som besöker republikanen och senatorn Jasper Irving (Tom Cruise) för en exklusiv intervju. Under de sextio minuter hon får för att diskutera USA:s nya strategi mot terrorism drar hon in Irving i en livlig debatt om rätt och fel i kriget mot terrorn.

Samtidigt på andra sidan delstaten försöker Stephen Malley (Robert Redford) tvinga sin klipskaste elev (snillrikt spelad av Andrew Garfield) från att bli underkänd. Detta gör han genom att berätta historien om hans före detta bästa elever Arian och Ernest som valt att gå med i armén efter examen och vilka vi får följa genom tillbakablickar från college såväl som scener ur deras nuvarande tillvaro – vilken råkar bygga på det nya initiativet som satts igång av en viss senator Irving.

Filmen som är regisserad av Robert Redford är stilistiskt ofilmisk då folk mest sitter och pratar. Ändå förblir filmen spännande från början till slut. Det är en muntlig strid mellan kvickheter och ideologi på senatorns respektive professorns kontor och vi får se de polariserade synsätt som finns kring ämnen som är aktuella just nu. Genom paralleller mellan beslutsfattandet idag och det vid Vietnamkriget riktas skulden för den nuvarande krisen på ett intressant sätt till flera olika nivåer i samhället, inte minst mot media och politiker.

Det man helst återkommer till är konversationen mellan Cruises Irving och Streeps Roth. Båda agerar på toppen av sin förmåga och duken närapå fräser under deras scener. I den kraftigaste rollen som Cruise tagit sig an sedan Magnolia, är den nyhetsfriserade senatorn den perfekta målarduken för hans karismatiska, helamerikanska, bländande leende; men ytan gömmer en outtalad underton.

Streep har under tiden en svår uppgift i att själv bära den liberala(?) ideologin som filmen ansluter sig till, medan hon måste uttrycka de hårdaste anklagelserna mot amerikansk institution. Men som vanligt klarar hon det som ett proffs med självsäkerhet, värdighet och elegans.

Slutligen är emellertid filmens avgörande budskap (som också står för en demonstrativ uppmaning till amerikanska ungdomar) att apatin hos moderna människor är sjukdomen som får vårt samhälle att falla samman. Endast genom våra egna handlingar kan vi åstadkomma en förändring. Det är moral som genljuder långt efter att eftertexten tagit slut.

Fyra av fem stjärnor

Översatt från engelska