Praktikant på CCTV beordades kritisera Google i falsk intervju
CCTV:s byggnad i Peking. En av företagets chefer uppges ha beordrat en praktikant att ljuga för att svärta ner Google. (Foto: China Photos/Getty Images)


Den 18 juni sände den kinesiska regimens största TV-station CCTV en intervju i sitt populära program ”In Focus”. Den intervjuade personen, som var en högskolestudent vid namn Gao Ye, anklagade Google för att hjälpa studenter att hitta pornografiska hemsidor.

Han sade att hans klasskamrat hade blivit besatt av porrsajter och att det blivit till en stor distraktion i hans liv. Några tittare undersökte situationen och de fann att Gao i själva verket var praktikant på CCTV och arbetade med just ”In Focus”.

Historien rapporterades av Southern Metropolis News. Enligt artikeln hade tittarna fått fram att Gao Ye var en student från Wuhan i Hubeiprovinsen. Han hade en sommarpraktikanttjänst i CCTV:s andra reportergrupp. På Gaos egen blogg på sina.com stod också att han praktiserade på CCTV. Vidare fick en reporter på Southern Metropolis News bekräftat av personal på ”In Focus” att Gao praktiserade där.

Kinesiska internetanvändare har kritiserat CCTV för att skapa falska nyheter. En person som utgav sig för att vara Gao Ye gjorde ett uttalande på nätet där han sade att ”jag sade bara vad programchefen sade åt mig att säga”.

Dessutom fick CCTV nyligen be om ursäkt efter att de använt gamla bilder till ett nyhetsreportage. Den 7 juni hade man ett inslag om de nationella högskoleproven och då såg tittare en banderoll i bakgrunden med texten ”63 dagar till OS 2008”. Den kvällen publicerade internetanvändare artiklar som kritiserade CCTV för att bryta mot journalistiska principer och för att fabricera nyheter. CCTV publicerade en ursäkt den 9 juni på sin internationella utgåvas hemsida.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18445/