Positiva reaktioner på nye utrikesministern
Reaktionerna var i går positiva på Göran Perssons utnämnande av Jan Eliasson till ny utrikesminister. (Foto. Pressens Bild/APF)


En erfaren och internationellt erkänd toppdiplomat, med tillgång till ett stort nätverk av värdefulla kontakter – men ingen partipolitiker, det är några av synpunkterna på Sveriges nya utrikesmister Jan Eliasson.

Arbetet som ordförande i FN:s generalförsamling kommer Jan Eliasson att behålla tills förordnandet går ut den 11 september, bara sex dagar föra valet. Därför har det diskuterats hur stor hans roll i den svenska politiken kommer att bli. Men det finns också förhoppningar på att han ska ge den svenska utrikespolitiken en högre profil.

Vissa analytiker tror att utnämnandet kan bidra till en stabil och misstagsbefriad svensk utrikespolitik. Värdefullt efter turbulensen kring UD:s hanterande av tsunamin.

Oppositionspartierna var positiva. Moderaternas Fredrik Reinfeldt uttryckte dock viss tveksamhet kring att Eliasson kommer att vara utrikesminister på  ”deltid”.

Jan Eliasson sade också själv i SVT:s Aktuellt att det är viktigt för Sverige att behålla en stark linje i FN-politiken. Fram tills han tillträder som utrikesminister 24 april ska Eliasson fortsätta med intensiva förhandlingar och har för avsikt att fortsätta reformarbetet inom FN. Han är dock klar med sitt arbete med det nya Människorättsrådet.

På hemmaplan kommer Carin Jämtin att får ett stort ansvar som biträdande utrikesminister och Jan Eliasson uttryckte tacksamhet över att få en så kompetent medarbetare vid sin sida.

Jan Eliasson har funnits i socialdemokratins toppskikt sedan Olof Palmes dagar. Bland annat har han varit kabinettssekreterare och chef för politiska avdelningen på UD. Han var Olof Palmes personlige rådgivare vid medlingen mellan Iran och Irak, och har varit Sveriges ambassadör i FN och USA. Men detta blir hans första partipolitiska uppdrag.

Eftersom han inte blivit invald i riksdagen vid allmänna val har han ingen annan förankring än Göran Perssons utnämning. Bedömare har uttalat farhågor för att det kan göra honom till ännu en av de svaga, av statsministern beroende ministrar, som denne kritiserats för att omge sig med.

Jan Eliasson föddes 1940 av arbetarföräldrar och bodde de första åren i en etta utan badrum i stadsdelen Kålltorp i Göteborg. Därav har han ibland kallats ”Kålltoprs 007”. Han utbildade sig till civilekonom vid handelshögskolan i Göteborg och inledde sitt internationella engagemang i FN-förbundet i samband med Suezkrisen 1956.