Portugal röstar om abortlagen


Portugiserna röstar för andra gången på mindre än tio år om sin abortlag, en av Europas strängaste.

Enligt opinionsmätningarna stöder mellan 52 och 62 procent regeringsförslaget om att abort ska vara tillåtet för alla kvinnor till tionde graviditetsveckan.

För att resultatet av söndagens omröstning ska bli tvingande måste mer än hälften av portugiserna rösta.

Men socialistregeringen som är mån om att få igenom lagändringen har sagt att om ja-rösterna överväger ändras lagen oavsett antalet röstande.

Det portugisiska folket är kluvet i abortfrågan. Unga står mot äldre, en konservativ landsbygd mot städer som Lissabon och Porto.

Ja-sidan lägger tyngden vid att uppskattningsvis 23 000 illegala aborter utförs varje år, ofta under omständigheter som riskerar kvinnornas liv, och på att portugisiskor ändå kan kringgå förbudet genom att ta sig till Spanien, som lättade på sina abortregler 1987.

Nej-förespråkarna varnar för att antalet aborter kan komma att öka snabbt, vilket skulle pressa upp statens vårdkostnader.

Katolska kyrkan, den ivrigaste motståndaren till legala aborter, anser något förvånande, att ett abort-ja skulle kunna leda till bland annat homoäktenskap.

Och i ett fejkat brev från ett aborterat foster försöker kyrkan ge abortförespråkarna dåligt samvete. ”Mamma, hur kunde du döda mig? Hur kunde du tillåta att jag skars i bitar och slängdes i en hink?”, heter det i brevet som spridits på gator, via tidningar och på internet.

Enligt nuvarande regler tillåtes abort bara i undantagsfall, som efter våldtäkt, vid allvarliga missbildningar eller om kvinnans hälsa är i fara.

Inom EU har bara Irland, Malta och Polen hårdare abortlagstiftning.

Den förra omröstningen hölls 1998. Då ville 51 procent behålla den gamla lagen. Men eftersom sju av tio struntade i att gå till valurnorna klassades omröstningen som ogiltig.