Porosjenko ny president i Ukraina
Ukrainas nyvalde president, Petro Porosjenko, deltar i öppningsfestligheterna på torget vid Sophia Hagia den 7 jun 2014 i Kiev, Ukraina. Poroshenko valdes den 25 maj med en majoritet i den första omgången av landets röstning. (Foto: Brendan Hoffman / Getty Images)


På lördag 7 maj, installerades Ukrainas nye folkvalde president Petro Porosjenko i parlamentet.  I sitt tal efter att ha svurit presidenteden uppmanade han till dialog med de östra regionerna i landet. Porosjenko lovade amnesti till dem som inte har ukrainskt blod på sina händer eller finansierat terrorism och vädjade till väpnade grupper att lägga ner sina vapen. Samtidigt markerade han tydligt mot Ryssland att annekteringen av Krim inte accepteras och ses som en ockupation.

Sveriges vice statsminister Jan Björklund (FP) var på plats i Ukraina och enligt honom fanns det en känsla av nystart när Porosjenko höll sitt installationstal i Kiev.

Men samtidigt är det ingen lätt uppgift Porosjenko står inför. Ukraina är ett fattigt land med gammaldags ekonomi och mycket korruption. Krim är annekterat av den stora grannen Ryssland som har stark påverkan på de östra delarna av landet, där en stor del är rysktalande och långt ifrån alla är glada för den nya presidenten.

I sitt tal riktade sig Porosjenko direkt till invånarna i Donetsk och Luhanskregionen på ryska och lade skulden för situationen i området på sin företrädare, den avsatte Viktor Janukovytj.

”Vi garanterar er rätten till ryska språket, er kultur, minnesmärken och religion och tillsammans med våra europeiska partners ska vi investera i er region”, sade han bland annat, enligt SR.

Porosjenko talade också om behovet att återställa förtroendet för regeringen och sätta fart på ekonomin. Han sade att han var beredd att skriva under ett avtal med EU som ger ukrainska medborgare rätt att resa utan visum i Europa och ser det som en förberedelse inför att söka fullt medlemskap i unionen.

”Vi återvänder till Europa. Den vägen är oåterkallelig”, sade han, enligt Washington Post.

Porosjenko vädjade också till det ukrainska folket att utrota korruptionen.

”Vi behöver en korruptionsfri pakt mellan regeringen och folket, där byråkrater inte tar mutor och folket inte ger mutor. Vi kan inte förändra landet om vi inte förändrar oss själva”, sade Porosjenko vidare.

Björklund säger enligt svt, att det finns en optimism inför framtiden här. Presidenten har ett starkt folkligt mandat och förväntningarna är höga. Det finns en ledning i landet som folket står bakom, så han kan gå in med auktoritet och ta tag i oroligheterna i de östra regionerna.

Porosjenko är den första presidenten i Ukraina som pratar engelska och han rör sig världsvant med oss från Västeuropa. Han står för framtidens Ukraina som rör sig mot Europa, säger Björklund.