Populär tibetansk sajt i Kina stängdes
Den oberoende tibetanska sajten TibetCul, innan den oväntat stängdes den 16 mars. TibetCul var en oberoende hemsida med fokus på tibetansk kultur som nogsamt undvek att blanda sig i politik. (Från Tibetan Cultural Net)


En välkänd tibetansk kultursajt i Kina har stängts, trots att den tidigare har försökt tillfredsställa censorernas krav.

TibetCul, eller Tibetan Cultural Net, har blivit en mötesplats för omkring 80 000 tibetaner och kineser som är intresserade av tibetansk kultur. Sajten grundades 2003 av bröderna Wangchuk Tseten och Tsewang Norbu, Lanzhou i Gansuprovinsen i nordvästra Kina.

Den 16 mars skrev ägarna på sin mikroblogg på Sina att de plötsligt inte kunde komma in på sin egen sajt.

Senare klargjorde internetleverantören för Tseten att ”högre myndigheter” beordrat att sajten skulle stängas, men att de ”specifika skälen” var ”hemliga”.

Bröderna driver även en tibetansk rese- och encyklopedisajt, vilken inte stängdes, men däremot krävdes det att de skulle ansöka om nytt tillstånd för att få driva den vidare. ”Snälla, hjälp oss bedöma om det här är en rimlig legal begäran,” skrev Tseten på sin blogg till sina läsare.

Stängningen är ett hårt slag mot den relativt lilla tibetanska folkgruppen i Kina, som lyckats skapa ett visst utrymme för sig på nätet.

Dechen Pemba, en välkänd, londonbaserad bloggare i tibetfrågor, kallade det för ”en omätbar förlust för tibetanska nätanvändare”.

I en mailintervju med Epoch Times sade Pemba att TibetCuls användare ”tveklöst kommer bli allt mer desillusionerade när det gäller internetanvändning” i Folkrepubliken Kina. Bloggare är vana att se att deras poster tas bort och att hemsidor temporärt stängs, men detta är annorlunda. ”En total stängning innebär att upp till sju års produktion från vissa bloggare försvinner”.

TibetCul har varit en unik plattform för tibetaner på nätet, där de kunde kommunicera och känna gemenskap, sade Chemba. Stängingen kommer att hänvisa dem till de mer homogena mediakanalerna som Sina och QQ, som inte har något innehåll för tibetaner och som bevakas noggrannare av de centrala propagandamyndigheterna.

Grundarnas post på Sina ledde till en storm av kommentarer, vilka Chemba sparat i en pdf-fil. ”Kulturellt förtryck kommer väcka illojalitet,” skrev en användare.

Redaktörerna var medvetna om det potentiellt känsliga i den oberoende verksamhet de drev, trots att de förbjöd politiska diskussioner och försökte hålla en låg profil.

TibetCul samlade nyheter, var värd för bloggare och hade avdelningar om tibetansk musik, litteratur, film, resor och tibetaner i utlandet, inklusive kända sådana. Rockgrupper, poeter, artister och filmregissörer bloggade på sajten.

En elektronisk anslagstavla tjänade som dagligt debattforum, fast utan att trampa på det kinesiska kommunistpartiets tår.

Den principen illustrerades i maj 2010 efter en jordbävning i det tibetanska området Yushu. Tibetaner på nätet var ursinniga över rapporter om bristande räddningsoperationer från militären. Administratörerna på TibetCul varnade användarna för att säga sådant som kunde tolkas som politiska uttalanden.

De uppmanade till att man skulle följa ”Folkrepubliken Kinas lagar” och sade att de skulle stänga av de som bröt mot reglerna.

Det är oklart varför sajten stängts. Mars är en känslig månad för tibetanerna sedan oroligheterna 2008, som inträffade den 14 mars, men inga särskilda händelser har föregått nedstängningen.

Epoch Times har inte lyckats ta reda på om det är en del av en allmän åtstramning av tibetanernas yttrandefrihet.

Zhen Yun, en veteran på att ta sig runt kinesisk censur, sade i en intervju som översattes av China Digital Times nyligen, att krav på att stänga hemsidor sätts i verket snabbt när högre befattningshavare inom statspropagandan involverar sig.

– En del saker är ingen match för vissa ledares vrede. När en mäktig ledares order kommer ner genom leden försvinner alla gängse procedurer i ett rökmoln,” sade han.

Hemsidor som råkar ut för detta drabbas av ”omedelbar död”, enligt Zhen.

Stängningen av TibetCul föregicks av ett propagandadirektiv att publicera en artikel om ”omtanke och kärlek till tibetanska studenter”, enligt China Digital Times. ”I 33 år har 75-årige professorn Yang Changlin visat omtanke och kärlek till de tibetanska högskolestudenterna i nästan 10 000 fall” står att läsa i rubriken som postats på många kinesiska statliga mediers förstasidor.

Översatt från engelska: