Populär bloggare gripen i Kina
En skylt för Sina Weibo, känt som Kinas motsvarighet till twitter. Bilden är från Peking, 16 april 2014. En populär kinesisk bloggare som skrev om politiskt känsliga ämnen fördes bort av myndigheterna den 3 februari 2015. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)


En bloggare i södra Kina, som även utövar den förföljda andliga metoden falungong, har förts bort av kommunistpartiets myndigheter, enligt rapportering av kinesiskspråkiga medier utanför Kina. Han hade en lång historia av att skriva om politiskt känsliga ämnen.

Den 29-årige bloggaren som är känd under sitt användarnamn på mikrobloggen Sina Weibo, ”Huaxia Zhengdao”, som betyder ungefär ”Kina på en rättfärdig väg”, hade fått många följare, och kommenterade den nuvarande politiska situationen i Kina och förföljelsen av falungong.

Han försvann från nätet den 3 februari, enligt New Tang Dynasty Television (NTD).

Falungong, som kommunistpartiet har försökt utplåna sedan 1999, är en traditionell kinesisk andlig metod. ”Huaxia Zhengdao” har lagt upp information om olika övergrepp som myndigheterna begår mot falungong-utövare, såsom illegala fängslanden, tortyr och organstölder från levande fångar.

Hans konto blev ofta blockerat och borttaget, men när det hände dök ”Huaxia Zhengdao” alltid strax upp igen, med någon ny siffra efter namnet.

Sedan mitten av förra året har bloggaren bytt namn på det här viset 225 gånger.

”Jag känner mig lättad”

Den 7 februari rapporterade falungong-hemsidan Minghui.org att den okände bloggaren var Zheng Jingxian, en falungong-utövare från Guangdongprovinsen. I artikeln bekräftades att Zheng förts bort av byrån för offentlig säkerhet den 3 februari.

Zheng postade sitt sista meddelande samma dag som han greps. Det löd: ”När jag ser allas kommentarer så kan jag se att ni har förstått. Jag känner mig lättad.”

Sedan gripandet har Zeng inte hörts av, enligt artikeln på Minghui.

Falungong blev mycket populärt på 1990-talet, innan den dåvarande partiledaren Jiang Zemin, som ansåg att metodens moraliska budskap om sanning, godhet och tålamod utgjorde ett hot mot kommunistpartiets ateistiska ideologi. Under de femton år av förtryck som följt har falungong-utövare både i och utanför Kina försökt på många olika sätt att väcka uppmärksamhet om förföljelsen och dess offer.

Den politiske kommentatorn Tang Jingyuan sade till NTD att ”kidnappningen av ’Huaxia Zhengdao’ är ett tydligt exempel på Kinesiska kommunistpartiets förtryck av det fria ordet på internet, och dess grova kränkningar av mänskliga rättigheter”.

Den kinesiska regimens olika säkerhetsorganisationer har länge gett sig på frispråkiga kändisar, dissidenter, människorättsadvokater och även falungong-utövare med ljusskygga och ofta direkt illegala metoder. Själva förföljelsen av falungong har aldrig varit laglig enligt den kinesiska konstitutionen, som garanterar yttrande- och trosfrihet.

Nätanvändare vill väcka uppmärksamhet

Nätanvändare som följde ”Huaxia Zhengdao” uttryckte oro över försvinnandet, och uppmanade till större uppmärksamhet kring hans situation.

”Jag har följt honom länge. Vad har han begått för brott? Brottet att använda yttrandefriheten? Eller brottet att ha ett samvete?” undrade användaren ”Liuxu 2009”.

En annan användare som kallade sig ”Iron Tower Wife 23rd” kommenterade: ”Om en person inte är säker så är ingen av oss säker. Om en person inte har frihet, så har ingen av oss frihet!”

”Huaxia har gett många människor hopp, men han försvann i mörkret innan gryningen. Gud välsigne Huaxia!” skrev ”Bolan Buxing”.

Enligt initierade källor hålls Zheng Jingxian troligen  i Nanzhous interneringscenter i Zhuhai-distriktet i Guangzhou, rapporterade NTD.