Polska politiker stödjer NTDTV
Jan Jekielek framför Eutelsats kontor i Warzawa. (Foto: Epoch Times)


På banderollerna framför Eutelsats kontor i Warzawa stod att läsa: ”Pressfrihet – Ja! Vika sig för regimen – Nej!” Det var 20 personer som samlats den 14 augusti för att uppmana satellitföretaget att omedelbart återuppta NTDTV:s sändningar över Asien via W5-satelliten.

– Sedan 1 augusti har Eutelsat en ledig transponder mot Asien. De är kontraktsbundna att omedelbart återinföra NTDTV:s sändningar, sade Jan Jekielek från International Society for Human Rights (ISHR), som arrangerade manifestationen.

I ett brev till ISHR den 13 augusti upprepar Eutelsats vice vd, Jean Brillaud, att ett tekniskt problem på W5 hindrar företaget från att återupprätta NYDTV:s signal.

Det har emellertid kommit till Epoch Times kännedom att Eutelsats kontrakt med Broadcasting Board Governors (BBG), ett oberoende mediaföretag som står för alla internationella, civila sändningar som skötts av USA:s regering, upphörde den 31 juli. Detta öppnade upp för sändningar till Asien över en annan W5 transponder.

Polska politiker, många av dem fortfarande på semester, deltog under hela protesten.

– Parlamentarikern Barbara Bartus och senator Josef Bergier har kontaktat mig under de senaste timmarna för att uttrycka sitt stöd, berättade Jekielek på presskonferensen.

Konrad Szymanski som sitter i EU-parlamentet, sände ett brev till konferensen, i vilket han förklarar att han bara ser en lösning på problemet.

”I dagsläget har Eutelsat enbart ett sätt att bibehålla sin trovärdighet. Det är genom att återge det kinesiska folket tillgång till fri, oberoende information, vilket betyder att omedelbart återinföra NTDTV:s sändningar över Asien på W5-satelliten,” skriver han i brevet.

Även Ton Van Anh, en av Radio Free Asias korrespondenter, höll ett tal.
– Människor i många asiatiska länder måste vara mycket diskreta för att få oberoende information och även då störs de ofta, observerar Van An Anh och tillägger att de nu får oroa sig över att även företag som Eutelsat kan blockera signalerna.

Eutelsats representant var inte
tillgänglig för någon kommentar; byggnadens säkerhetspersonal förklarade att personalen hade tagit en dags ledigt. Jekielek förklarade att han två dagar tidigare lämnat ett brev till Eutelsat i Polen angående saken.

Liknande protester för att sätta press på Eutelsats ledning och att vädja om allmänhetens stöd ägde rum även vid kontoren i Paris och London.

De protesterande menade att NTDTV spelar en ledande roll för pressfrihet i Kina, och att de verkar som en motpol till ”den förenade propagandarösten från kinesisk statsägd media”.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/restore-ntdtv-signal-poland-protest-2831.html