Polska politiker fördömer attack mot Falun Gong
Falun Gong utövaren Zhang Qian tackar den polska europaparlamentsledamoten och vice ordföranden i kommittén för utrikesärenden, Janusz Onyszkiewics, för hans stöd. Onyszkiewics uppmanar polisen att behandla hennes fall med högsta prioritet. (Foto: Jan Jekielek/ Epoch Times)


Polska politiker fördömer starkt attacken och dödshotet mot en Falun Gong-utövare i Warszawa. Parlamentsledamoten Andrzej Czuma från det styrande partiet och Pawel Poncyljusz från oppositionen höll tillsammans en presskonferens på Czumas kontor för att få utrikesministern att omedelbart undersöka händelsen.

En högt uppsatt kinesisk konsul medgav för en hemlig utredare att han personligen var inblandad i att organisera och sporra mobben som attackerade Falun Gong-utövarna i Flushing, New York, från 17 maj och framåt.

Zhang Qian, som bor i Polen sedan 14 år tillbaka, överfölls 7 juni då hon delade ut den kinesiska pappersutgåvan av Epoch Times till kinesiska affärer. Enligt vittnen var det kinesiskan Lei Wu som utförde överfallet. Hon ryckte till sig tidningarna från Zhang, slet sönder dem och slog Zhang bakifrån för att kunna stjäla fler tidningar.

Lei kom tillbaka två timmar senare och sade till Zhang: ”Om jag ser dig igen kommer jag att döda dig.”

Zhang har delat ut tidningar i över ett år utan någon incident och är välkänd som Falun Gong-utövare bland kineserna i staden.

– Jag hade svårt att föreställa mig att något liknande kunde hända mig i Warszawa som med det som hände i Flushing, sade Zhang.

Flera bland stadens sammansvetsade kinesiska befolkning sade att Lei arbetade för den kinesiska ambassaden i Warszawa. Påståendet har inte bekräftats av ambassaden. Lei distribuerade en cd-skiva med kinesisk kommunistpropaganda mot Tibet när hon gick till attack.

Czuma sade att utrikesministeriet om får bekräftat att angriparen är en av den kinesiska ambassadens anställda och ett diplomatiskt ingripande bli aktuellt.

Polskan Hanna Foltyn-Kubicka, medlem i EU parlamentet, skrev ett brev till det europeiska samväldets kinesiska ambassadör, i vilket hon ”fördömde varje attack på Falun Gong-utövare”. Hon framförde också att det inte kan tolereras att den kinesiska regimen ”exporterar kränkningarna av mänskliga rättigheter på Falun Gong-utövare”.

”Vad som är än värre, är att officiella kinesiska statsmedier används för att attackera och sprida propaganda som kränker Falun Gong, och hävdar att utövarna stör räddningsarbetet med jordbävningen – en löjeväckande beskyllning”, skriver hon vidare i brevet.

Foltyn-Kubicka sade att hon ”ska uppmana EU att undersöka attacken i Polen och se till att de skyldiga ställs inför rätta”.

En annan polsk parlamentsledamot, Janusz Onyszkiewicz, berättade för Föreningen för mänskliga rättigheter, en frivilligorganisation som i stor utsträckning arbetar med mänskliga rättigheter i Kina, att han kommer att skriva till den kinesiska ambassadören i Polen. Hon kräver även att polisen undersöker fallet och att det prioriteras.

Jag önskar att alla representanter för Falun Gong ska ha total frihet i Polen, sade Czuma.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-13/71817.html