Polsk silvermedaljör rakade sig för Tibet
Med huvudet rakat i protest mot Kinas förtryck av tibetaner vann Szymon Kolecki olympiskt silver i tyngdlyftning. (Foto: Jeff Gros/Getty Images)


Den polske tyngdlyftaren Szymon Kolecki tog inte bara olympiskt silver, han tog även tillfället i akt att visa sin ståndpunkt gällande Kinas förtryck i Tibet, med ett symboliskt nyrakat huvud.

Kolecki kom på andra plats i 94-kilosklassen. Publiken förvånades då han uppenbarade sig med rakat huvud. Under europamästerskapen hade han ståtat med en prydlig, kort frisyr men på OS var han slätrakad som en munk.

Kolecki planerade sin symboliska protest redan i mars, efter att Kinas kommunistregim gjort nedslag på fredligt protesterande tibetaner.

– Ifall den kinesiska regimen inte ger efter i sin politik i Tibet-frågan kommer jag att dyka upp med rakat huvud på tävlingen, för att visa mitt stöd för de tibetanska munkarna.

Kolecki säger sig vara mycket upprörd över händelserna i Tibet.
– Varje gång jag läser en rapport har jag svårt att föreställa mig att tävla i ett land vars styrande helt enkelt slår ned alla protester medborgarna kan tänkas ha; de som är missnöjda med partiet; de som jagas.

Enligt en Free Tibets rapport hade Kolecki kommenterat sitt bara huvud i polsk media efter finalen:
– Jag rakade mitt huvud i morse. De olympiska stadgarna hindrar mig från att berätta varför jag gjorde det, men jag säger så här: Det är en symbol!

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/sports/olympic-tibet-china-poland-protest-kolecki-3157.html


Den europeiska tyngdlyftaren Szymon Kolecki den 19 april i Lignano Sabbiadoro. (Foto: Demian Meyer/AFP/Getty Images)

Den europeiska tyngdlyftaren Szymon Kolecki den 19 april i Lignano Sabbiadoro. (Foto: Demian Meyer/AFP/Getty Images)