Polonium hittat på fotbollsarena


Små mängder av det radioaktiva ämnet polonium har nu även påträffats på fotbollslaget Arsenals hemmaarena Emirates stadium i London, uppgav de brittiska hälsomyndigheterna i kväll.

Flera av de ryssar som Aleksandr Litvinenko träffade i London samma dag som han insjuknade, den 1 november, besökte arenan samma kväll för att se Champions league-matchen mellan Arsenal och CSKA Moskva.

Polisen i Italien har slagit till mot Litvinenkos italienska kontaktman Mario Scaramellas hem och kontor. Scaramella misstänks vara inblandad i olagligt hanterande av byggavfall. Tillslagen har gjorts mot hans hem och kontor i Neapel, samt på flera andra orter i området.

Scaramella är ytterligare en av dem som Litvinenko träffade den dag då han insjuknade. Undersökningar i London har visat att även italienaren fått i sig höga doser av polonium.

Strikt rysk övervakning väntar under den brittiska polisens Litvinenko-förhör i Moskva. Eventuellt misstänkta kommer inte att lämnas ut.

– Det kommer inte att ske. Personer som anklagas ska dömas av rysk domstol, slog den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka fast i dag.

Han tillade att även den ryska polisen kan komma att inleda en utredning kring ex-agenten Aleksandr Litvinenkos mystiska död i London den 23 november. Hursomhelst ska i alla fall rysk polis sköta utfrågningen av de personer som deras brittiska kollegor vill tala med.

En av dem som Scotland Yards utsända vill tala med är Andrej Lugovoj, som träffade Litvinenko i London samma dag som denne insjuknade den 1 november.

I Storbritannien hävdade tidningen The Times i dag att den brittiska underrättelsetjänsten är övertygad om att dess ryska kollegor ligger bakom Litvinenkos död.

Även Jurij Felsjtinskij, som skrev en uppmärksammad bok tillsammans med Litvinenko, tror att FSB är involverat – dock utan president Vladimir Putins kännedom. Han tvivlar på att Ryssland kommer att hjälpa de brittiska utredarna att lösa mysteriet.

– Jag tycker det är tydligt nu att de kommer att sabotera hela fallet.