Politiskt spel bakom dom mot Kinas smugglarkung
Skärmdump från TV-sändning, den 23 juli 2011. Lai Changxing, den mest efterspanade mannen i Kina och en mycket framgångsrik smugglare, dömdes till livstids fängelse. (Foto: STR / AFP / Getty Images)


Lai Changxing, den mest efterspanade mannen i Kina och en mycket framgångsrik smugglare, dömdes till livstids fängelse vilket analytiker säger ingick i en medveten politisk strategi.

53-årige Lai, som tidigare var bonde, dömdes i en domstol i staden Xiamen, och alla hans tillgångar har beslagtagits, rapporterade den kinesiska regimens språkrör Xinhua på fredagen.

Han dömdes för smuggling av cigaretter, bensin och lyxbilar till ett värde av runt 30 miljarder kronor, undanhållande av 16 miljarder kronor i skatt och mutande av 64 tjänstemän med cirka 45 miljoner kronor mellan 1996 och 1999.

När det gick som bäst för Lai var Xiamen närmast hans privata kungarike, och han levde ett ökänt lyxliv. Bland annat reste han i en skottsäker Mercedes som en gång ägts av Kinas förre ledare, Jiang Zemin, enligt The London Telegraph. Han köpte också Xiamens fotbollslag och försökte sig till och med på att spela i det.

När Lai blev anklagad för brott flydde han till Kanada, och bodde i Vancouver i 12 år innan han utlämnades tillbaka till Kina i juli i fjol.

En del analytiker har påpekat att när Lai skickades tillbaka till Kina så agerade regimen inte i ärendet förrän Wang Lijun-incidenten inträffade i februari. Medan Lais imperium fortfarande var intakt i mitten av 1990-talet, var flera medlemmar av politbyråns ständiga utskott höga tjänstemän i Fujianprovinsen.

Samhällskommentatorn Wen Zhao tror att det ingick i president Hu Jintaos plan att ställa Lai inför rätta och döma honom just i år. Han sade att två partitjänstemän som nu är medlemmar av det ständiga utskottet troligen fick betalt av Lai när de var i Fujian. Dessa två partitjänstemän, He Guoqiang och Jia Qinglin, samt den enligt uppgift störtade säkerhetschefen Zhou Yongkang, tillhör eller tillhörde förre presidenten Jiang Zemins fraktion.

Det finns rapporter om att Lai överlämnade bevis till Hu Jintao, Wen Jiabao och Xi Jinping för att He Guoqiang och Jia Qinglin hade blivit mutade, och Hu och Wen kunde använda det mot dem när de nu bekämpar Zhou Yongkang, den främste allierade till den nu sparkade partichefen i Chongqing, Bo Xilai.

Detta gör Lai Changxing till ett kort som koalitionen med Hu, Wen och Xi spelade ut mot He Guqiang och Jia Qinglin för att hindra dem från att lägga sig i hanteringen av Zhou Yongkang.

Wen Zhao sade att Hu och Wen
i och med detta blir dominerande i politbyrån, vilket innebär att fraktionen som är lojal mot Jiang Zemin nästan är borta. Samtidigt har den erfarne kinesiske journalisten Jiang Weiping sagt att mörka hemligheter som grävts upp under Lai-fallet kan vara den sista detalj som knäcker Jiang Zemins fraktion.

Washingtonbaserade människorättsadvokaten Ye Ning kommenterade att upplösningen av Lais fall visar att den grundläggande planen inför den 18:e partikongressen är klar, och att den går ut på att Hu Jintao och Wen Jiabao avgår, medan Xi Jinping och Li Keqiang tar över.

Ett annat möjligt tecken på att Jiang Zemins fraktion är inträngd i ett hörn är att Zhou Yongkang inte nämns bland deltagarna från Hebei-provinsen i den 18:e partikongressen, enligt rapporter på torsdagen. Det är oklart vad detta innebär. Zhou deltog i den 17:e kongressen som representant från Hebei, men det betyder inte att han måste närvara vid den 18:e kongressen som Hebei-representant. Utvecklingen i den här frågan bevakas noggrant.

Det har nyligen rapporterats att Zhou Yongkang har fråntagits sin makt, och detaljer har läckt ut kring en uppgörelse mellan Zhou och Wen Jiabao, som ska gjorts under ett möte bakom stängda dörrar.

Li Tianxiao, kommentator för NTD Television, säger att domen mot Lai bekräftar Zhous nederlag.

Japan-baserade tidningen Yomiuri Shimbun rapporterade på tisdagen att kommunistpartiet har gjort en lista med tio kandidater till det ständiga utskottet, och att de kanske kommer att skära ner det till sju faktiska medlemmar. Det förutspåddes att Hu Jintaos fraktion som associeras med Kommunistiska ungdomsbrigaden, kommer att få fyra platser, medan de andra tre kommer att besättas av så kallade ”småprinsar”, bland dem Xi Jinping.

Översatt från engelska.